NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuw ultramodern recyclagecentrum is gespecialiseerd in folie-tot-folie recyclage
Van links naar rechts: Wim Van Den Bossche – Ludo Kelchtermans – Koen Verhaert – Wim Geens

Nieuw ultramodern recyclagecentrum is gespecialiseerd in folie-tot-folie recyclage

Met hoogtechnologische recyclagefabriek ecoo Beringen realiseert Vlaanderen ambitieuze verpakkingsrecyclagedoelstellingen

Ecoo Beringen, een gloednieuw, ultramodern recyclagecentrum in Beringen in Limburg, is de eerste recyclagefabriek in België die voorziet in de folie-tot-folie recyclage van polyethyleen folie (PE-folie), het plastic dat we onder meer terugvinden in de omverpakking van een multipack en in verpakkingszakjes. Daarmee creëert Fost Plus in samenwerking met Biostoom Beringen en ecoo Group een hoogkwalitatieve recyclage-oplossing voor dit verpakkingstype.

Header Image - Ecoo Beringen.png

In mei 2021 legde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de symbolische eerste steen, en vandaag wordt de nieuwe hoogtechnologische folie-tot-folie recyclagefabriek ecoo Beringen officieel geopend. Het nieuwe recyclagecentrum vertegenwoordigt een investering van zo’n 47 miljoen euro en zal 30 nieuwe, lokale jobs opleveren.

Ons doel? Verpakkingen circulair maken

De fabriek zal jaarlijks zo’n 42.000 ton verpakkingsmateriaal recycleren tot regranulaat dat zal worden gebruikt voor geblazen folietoepassingen, vuilniszakken of nieuwe verpakkingsfolies. De Nieuwe Blauwe Zak van Fost Plus zal een belangrijk aandeel hebben in deze productie, want deze zal 25.000 ton huishoudelijk plastic verpakkingsmateriaal van polyethyleenfolie aanleveren om te recycleren tot regranulaat.

Fost Plus werkt voortdurend aan bijkomende recyclagecapaciteit voor plastic verpakkingsmateriaal. De fabriek in Beringen is de eerste nieuwe recyclagefabriek (van vijf), die samen vanaf 2024 meer dan 75% van het plastic verpakkingsmateriaal in eigen land zullen recycleren. In 2021 bedroeg dit percentage nog 12%. Dankzij de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak wordt per persoon jaarlijks 8 kilogram meer plastic ingezameld dan voorheen. Met een recyclagepercentage van 52% (in 2021) voor plastic presteert België beter dan de Europese (50% in 2025) doelstellingen.

Wim Geens, managing director van Fost Plus, over ecoo Beringen: “Dit is de eerste recyclagefabriek voor nieuwe verpakkingstypes uit de Nieuwe Blauwe Zak in België waarmee we de materialenkringloop verder kunnen sluiten. De doelstelling van Fost Plus om een recyclageoplossing te creëren voor elke verpakking op de markt komt hiermee steeds dichterbij. Dankzij de recyclage worden grondstoffen opnieuw gebruikt. Het lokale karakter van de activiteit garandeert bovendien dat we transport over lange afstanden en uitstoot van broeikasgassen vermijden.” ​

Ultramoderne technologie voor kwalitatieve recyclage

Wim Van Den Bossche, CEO van ecoo group en Koen Verhaert van ecoo group zijn trots op de verwezenlijking: “De fabriek is een echte innovatie binnen de sector. Ze maakt gebruik van de allernieuwste technologieën om fijnmazig gesorteerd materiaal te recycleren: drie hoogtechnologische mechanische recyclagelijnen, een real-time monitoringsysteem dat functioneert op basis van kunstmatige intelligentie en een digitaal platform met kwaliteitsbewaking voor de internationale standaardisatie van r-LDPE (gerecycleerde lage dichtheid polyethyleen). Zo kunnen we grondstoffen van een near-virgin kwaliteit garanderen.”

‘’De nieuwe site past in de lange termijnvisie van ecoo group. De evolutie naar near-virgin kwaliteit van circulaire grondstoffen en lange termijn partnerships is voor ons de basis van de verdere ontwikkeling van de sector. Met de nieuwe site in Beringen zetten we grote stappen richting lokale verankering van recyclage en blijven we voortrekker op vlak van circulariteit van huishoudelijke restplastics in Europa’’

“Door steeds weer innovatieve en circulaire projecten aan te trekken dragen we bij tot de uitbouw van een Limburgse recyclagehub. Zo ook via onze samenwerking met Fost Plus en ecoo Beringen. Onze Biostoomcentrale zal het afval dat niet in het nieuwe recyclagecentrum verwerkt kan worden op een duurzame manier omzetten tot energie die door het recyclagecentrum kan worden gebruikt”, vertelt Ludo Kelchtermans, CEO van Nuhma, het Limburgse klimaatbedrijf dat mee deze investering mogelijk gemaakt heeft.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?