NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Hoe kan u brandrisico’s bestrijden?

Hoe kan u brandrisico’s bestrijden?

Dat afvalverwerking een brandgevoelige sector is, is een open deur intrappen. Maar dat die risico’s steeds moeilijker op een betaalbare manier kunnen verzekerd kunnen worden heeft te maken met de evolutie van onze sector naar kapitaalsintensief. Daarom moet bij afvalverwerkende bedrijven de mentaliteit rijpen dat brandbeveiliging meer is dan enkel de verplichte regels volgen. Hoe groter het bewustzijn, hoe beter de risico’s kunnen worden ingedijkt.

De recyclagesector onderging de voorbije jaren een enorme transformatie. Het is een hightech business geworden met state-of-the-art machines om afval om te zetten in grondstoffen. Dat betekende ook dat de afvalwereld geëvolueerd is tot een kapitaalsintensieve business waardoor verzekeraars er met meer argwaan naar kijken. Daarom is het meer dan ooit van belang om een goed plan van aanpak te hebben om enerzijds brand te detecteren en anderzijds te bestrijden. Maar hoe begint u daar nu het beste aan?

Wooded blocks Stacking with fire escape icon for safety concept.

Detectie is dus maar een kant van de medaille, u moet ook een plan van aanpak hebben wanneer er brand uitbreekt en dat moet gedragen worden door al uw medewerkers.

 

Begin met een risicoanalyse

Om te weten hoe u de brandrisico’s in uw bedrijf het beste kunt reduceren, moet u ze eerst grondig analyseren. Een risicoanalyse moet dus steeds het uitgangspunt zijn in elk branddetectie- en bestrijdingsplan. Hou daarbij altijd het totaalbeeld voor ogen. Kijk niet enkel naar de plekken die gevoelig zijn voor broei. Een elektrische kast die vuur vat kan ook voor desastreuze gevolgen zorgen. Breng dus weldegelijk alle risico’s in beeld en toets ze af aan de geldende normeringen. Door alle normeringen en certificeringen die met brandbeveiliging gepaard gaan, is dit een materie van experten geworden. U kan die expertise in huis halen of in zee gaan met partners die dat voor u kunnen leveren.

Implementeer de juiste basispraktijken

Vooraleer u naar dure technologische oplossingen grijpt, moet de basis al goed zitten. Brandveiligheid begint met brandbewustzijn. Zorg er daarom voor dat alle machines en materialen op het juiste moment onderhouden worden en ook indien nodig de juiste keuringen ondergaan. Het zal ook een kwestie zijn van uw medewerkers de juiste mindset te geven. Zij kunnen bijvoorbeeld de opeenhoping van stof helpen vermijden, de juiste stapelhoogtes respecteren … Denk verder aan een efficiënte compartimentering, zodat een eventuele brand niet uw volledige bedrijf in de assen legt. Omdat broei een van de belangrijkste oorzaken is, kan u ook nog deze gouden stelregels hanteren.

  • Pas het principe van first in, first out toe, zodat de opslagperiode zo kort mogelijk blijft
  • Leg strenge acceptatievoorwaarden op en implementeer detectietechnieken voor stoorstoffen aan de poort

 

Evenwicht tussen snelle detectie en valse alarmen

Een eerste technologische luik heeft dan te maken met de detectie van brand. Het is zaak om zo snel mogelijk brand te kunnen detecteren. Maar hoe gevoeliger de technologie afgesteld staat, hoe hoger ook het risico op valse alarmen die de goede werking van uw processen kunnen hinderen. Hoe beter de technologie aansluit bij uw productieproces, hoe makkelijker het balanceren zal zijn op die koord. U hoeft ook niet voor eenheidsworst te kiezen in uw bedrijf. Bepaalde zones die brandkritischer zijn kunnen om andere oplossingen vragen dan bijvoorbeeld uw kantoren. Net daarom is het van belang om met een risicoanalyse alles eerst in kaart te brengen, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Automatic Fire Sprinkler in red water pipe System

Bepaalde zones die brandkritischer zijn kunnen om andere oplossingen vragen dan bijvoorbeeld uw kantoren.

 

Brandbestrijding begint met communicatie

Detectie is dus maar een kant van de medaille, u moet ook een plan van aanpak hebben wanneer er brand uitbreekt en dat moet gedragen worden door al uw medewerkers. Ook hier weer zijn er basisregels: zorg ervoor dat iedereen zo snel mogelijk gealarmeerd wordt en geëvacueerd naar een verzamelevacuatieplaats. In coronatijden moet het mogelijk zijn om daar 1,5 m afstand van elkaar te bewaren. Meld de brand ook altijd meteen aan de hulpverleningsdiensten of aan 112. Daarnaast komt ook hier technologie ter hulp. Brandblussystemen bestaan er in verschillende vormen. Ze kunnen voor een zeer adequate bescherming zorgen. Of u kan een interne brandbestrijdingsdienst (IBBD) oprichten die, op voorwaarde dat de veiligheid voldoende gegarandeerd is, een eerste bluspoging kan uitvoeren. Hou er rekening mee dat ook hier spelregels voor vastgelegd zijn die gerespecteerd moeten worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?