Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Groutspoeling innovatief opvangen, verwerken en scheiden
Een overmaatse mantelbuis wordt op de bodem van de kuip geplaatst om te voorkomen dat groutspoeling verloren gaat. Alle residu wordt via de pompkamer weggepompt.

Groutspoeling innovatief opvangen, verwerken en scheiden

In het noorden van Nederland realiseert Franki Grondtechnieken samen met Bonneveld Aannemingsbedrijf een uitdagende bouwkuip van 52 bij 49 m en maar liefst 20 m diep. Daarin worden 380 stalen funderingspalen geboord vanaf een ponton. Wat het civiele project extra bijzonder maakt, is dat de vrijkomende groutspoeling op een inventieve manier onder water wordt opgevangen, verwerkt en weer wordt gescheiden in de initiële grondstoffen voor hergebruik. 

Bij het boren van de palen maakt Franki gebruik van een groutspoeling. Dat heeft volgens Jan Leen van der Vlies, directeur uitvoering bij Franki Grondtechnieken, meerdere redenen. “Ten eerste om de grond onder de boorkop van een hogere waterspanning te voorzien voor een betere grondverdringing. De spoeling zorgt daarnaast voor de nodige koeling van het boorproces en tevens voor het afpleisteren van de geboorde wand. Verder neemt de groutspoeling de losgeboorde delen mee naar boven en tot slot kun je aan de samenstelling van de spoeling het boorproces controleren.”

Via een unieke methodiek is Bonneveld in staat om het hoge debiet van 80 à 100 m³/uur aan groutspoeling per paal weer te scheiden in de originele grondstoffen.

Groutspoil voorkomen

Bij het maken van een geboorde funderingspaal blijft over het algemeen een fractie van zo’n 7 tot 10 m³ groutspoil achter op de bodem, een combinatie van cement, zand en water. “Dat zou in deze kuip funest zijn voor de aanhechting van het onderwaterbeton aan de palen”, weet Harry van der Heiden, directeur van Bonneveld Aannemingsbedrijf. “De palen moeten immers brandschoon zijn om lekkages of erger te voorkomen.” Hij rekent ons voor dat na het aanbrengen van de 380 palen, zo’n 3.000 m³ aan groutspoil zou achterblijven in de kuip. “Daarom hebben we een oplossing bedacht, waarbij eerst een overmaatse mantelbuis van 22 m op de bodem van de kuip wordt geplaatst en vervolgens 1,5 m in de bodem wordt gedrukt en gewrikt om hem afsluitbaar te maken. Onderin zit een pompkamer met zware pomp die circa 80 à 100 m3 aan groutspoeling verpompt terwijl er door de mantelbuis heen een funderingspaal op diepte wordt geboord. Op die manier blijft er dus geen groutspoil achter, want alle residu wordt weggepompt.”

De groutrecyclinginstallatie leidt bovendien tot veel minder transportbewegingen naar en van de bouwplaats. Ook dat is weer duurzaam.

Recyclingtechniek

Bonneveld heeft op zijn beurt een extra stap aan de groutinstallatie toegevoegd. Van der Heiden: “Via een unieke methodiek zijn we in staat om het hoge debiet van 80 à 100 m³/uur aan groutspoeling per paal weer te scheiden in de originele grondstoffen. Dat wil zeggen: 6 m³ gezuiverd zand dat kan achterblijven op de locatie en 73 à 93 m³ water dat weer retour de kuip ingaat. De groutrecyclinginstallatie leidt dus tot veel minder transportbewegingen naar en van de bouwplaats. Zo hebben we het hele proces onder controle. Het enige dat achterblijft is 1 m³ aan geconcentreerd groutmengsel. Momenteel wordt onderzocht of het kwalitatief hoogwaardig genoeg is om het weer als smeermiddel in het proces te brengen. De voortekenen beloven in ieder geval veel goeds.” De manier waarop hier de bouwkuip wordt gemaakt in combinatie met de inzet van de groutrecyclinginstallatie bespaart ontzettend veel op materiaal, tijd en emissies.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten