Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Erkenning voor bijdrage aan circulaire economie
Op een gala-avond in Brussels Expo op woensdag 23 oktober heeft Trends, in samenwerking met PwC België en Antwerp Management School, twaalf bedrijven bekroond met een award voor hun voortrekkersrol op het vlak van duurzaamheid.

Erkenning voor bijdrage aan circulaire economie

Trends Impact Awards uitgereikt

Het eindejaar brengt altijd lijstjes met zich mee. Op de vraag wie was het meest duurzaam in 2024 zocht Trends het antwoord met zijn Impact Awards. Na een strenge selectie door PwC en Antwerp Management School kreeg elk project een beoordeling op het gebied van duurzaamheid, een Maturity Assessment. In de categorie Circulaire Economie gingen twee recyclingbedrijven met de prijzen aan de haal: Aurubis (Beerse en Olen) bij de grote bedrijven, Out of Use (Beringen) bij de kmo’s.

Op een gala-avond in Brussels Expo op woensdag 23 oktober heeft Trends, in samenwerking met PwC België en Antwerp Management School, twaalf bedrijven bekroond met een award voor hun voor­trekkersrol op het vlak van duurzaamheid. Ze kennen duurzaamheidsprijzen toe aan Belgische bedrijven die strategieën implementeren die een positieve impact genereren en duurzame waarde creëren.

Het BOB (Bleed Treatment Olen Beerse) project in Olen.

Circulaire economie naar hoger niveau tillen

Karel Docker, HSE & sustainability director bij Aurubis Beerse en Aurubis Olen, nam de award in ontvangst: “Binnen Aurubis willen we op een duurzame manier zoveel mogelijk metalen uit grondstoffen valoriseren. Met ASPA en BOB voegen we twee belangrijke afdelingen toe aan onze vestigingen in Beerse en Olen om metaalrecyclage en de circulaire economie in Vlaanderen naar een nog hoger niveau te tillen. Enkele weken geleden hebben we in Beerse de ASPA faciliteit geopend; nu winnen we deze prachtige award en binnen enkele weken zullen we BOB openen in Olen. Dit is de kers op de taart!”

Stromen intern recyclen en valideren

Door de energietransitie en de digitalisering is er grote nood aan kritische grondstoffen zoals koper, tin en nikkel voor bijvoorbeeld (thuis)batterijen, windmolens, elektronica … Die waardevolle metalen kunnen optimaal gerecycled en verwerkt worden in de strategische projecten ASPA en BOB. De processen van BOB en ASPA zijn allebei intern en specifiek op maat van Aurubis ontwikkeld.

Ze hebben zo goed als geen emissies en behalen een hoge energie-efficiëntie. Bovendien realiseren beide projecten een reductie van het vrachtverkeer als gevolg van in-house processing. Voorafgaand aan ASPA en BOB werden bepaalde stromen niet gerecycled binnen Aurubis. Beide projecten laten toe om die stromen voortaan intern en op een uiterst duurzame manier te recyclen, de metalen daaruit te valoriseren en complexere grondstoffen in te zetten in de productieprocessen. “Dit is een bijzonder mooie mijlpaal. Ik wil alle betrokken teams en bij uitbreiding alle collega’s in Olen en Beerse van harte feliciteren. Deze Trends Impact Award is een bekroning op al jullie werk!”, aldus Hans Van de Water, managing director Aurubis Beerse en Aurubis Olen.

Het project From ‘Out of Use’ to ‘Back in Use’ richt zich op het hergebruik en de recycling van ongebruikte of afgedankte zakelijke apparatuur.

Nieuw leven voor afgedankte zakelijke apparatuur

Het project From ‘Out of Use’ to ‘Back in Use’ richt zich op het hergebruik en de recycling van ongebruikte of afgedankte zakelijke apparatuur. Via de duurzame webshop Back in Use kunnen medewerkers van Out of Use klanten deze apparaten terugkopen voor privégebruik. Dit verlengt de levensduur van elektronische apparaten en draagt bij aan duurzamer consumptiegedrag. Door deze initiatieven helpen we bedrijven en hun medewerkers om deel te nemen aan de circulaire economie en een positieve impact op het milieu te hebben. De toestellen die niet in aanmerking komen voor hergebruik, worden vakkundig ontmanteld en ontdaan van gevaarlijke stoffen. Die primaire materialen worden nadien gerecycled tot secundaire grondstoffen

Nauwgezet gecontroleerd, getest en gereinigd

“Het assortiment van de webshop omvat een uitgebreid aanbod van gereviseerde laptops, desktops, monitoren, accessoires en meer. Elk product is nauwgezet gecontroleerd, getest en hygiënisch gereinigd om aan de hoogste normen te voldoen”, legt marketing specialist Robbe Papen uit. Bovendien biedt Back in Use twee conditieklassen voor hun producten: A en A+, waarbij A+ toestellen nauwelijks te onderscheiden zijn van nieuw. Sales director Jerry Ickmans benadrukt: “Ons gamma bestaat uit toestellen van de professionele markt, die doorgaans aanzienlijk langer meegaan dan consumententoestellen. Elk product wordt geleverd met een standaardgarantie van één jaar, met zelfs de mogelijkheid om de garantie naar twee jaar uit te breiden.”

De ASPA (Advanced Sludge Processing by Aurubis) faciliteit in Beerse.

Bomen laten planten

En Back in Use gaat zelfs nog een stapje verder. Een webshopklant kan er namelijk voor kiezen een stukje bos te laten planten via Natuurpunt. Papen legt uit: “Per bestelling kan een klant voor tien euro aan bomen laten planten die de CO2-uitstoot van het transport compenseert. We werken daarvoor intens samen met grote bedrijven die zich net als ons inzetten voor circulair ondernemen.” Verder kan je je oude apparatuur die je niet meer gebruikt, in dezelfde doos naar ons opsturen. Wij zorgen er dan voor dat je oude toestel van alle gevoelige data wordt verwijderd en wordt gerecycleerd volgens de regels van de kunst.

Versterkte motivatie

Bij het bedrijf zien ze de prijs als erkenning voor hun rol in de circulaire markt. Yannick Adriaenssens, de CEO van het bedrijf: “We zijn trots dat ons werk en onze waarden op deze manier worden erkend. Het versterkt onze motivatie om samen met onze klanten, medewerkers en partners verder te werken aan een positieve impact.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten