Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Elke oude matras verdient een nieuw leven
De materiaalvalorisatie van een matras bedraagt 95%.

Elke oude matras verdient een nieuw leven

In 2012 richtte Ruud Kortink samen met enkele enthousiaste ondernemers Matras Recycling Europe op. “Oude matrassen kunnen een circulair product zijn. Er was behoefte aan een efficiënte manier om oude matrassen in te zamelen en een nieuw leven te geven”, zegt Kortink. Meer dan tien jaar later zamelt het bedrijf meer dan een miljoen matrassen in en is het uitgegroeid tot een van de grootste matras­recyclingspecialisten.

Matras Recycling Europe ontstond niet door wetgeving, maar door ondernemerschap en een sterk eerste partnership. Kortink: “Tijdens een werk­bezoek zagen we dat Renewi zijn matrassen van Nederland naar Duitsland bracht om ze daar te laten recyclen. Dat was hun enige oplossing. Dat kan en moet anders, dacht ik meteen.” Kortink zette een samenwerking op. In het eerste jaar ­recycleerde Matras Recycling Europe meteen 120.000 matrassen van Renewi. Het was het ­begin van een succesvol traject.

Vandaag zoekt de matrasindustrie nieuwe toepassingen, zoals de meubelindustrie.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid 

Volgens Kortink heeft de sector de afgelopen tien jaar een enorme evolutie doorgemaakt. Hij spreekt van een mentaliteitsverandering. “Toen we vroeger bij een provincie aanklopten, kregen we vaak het deksel op de neus. Een matras recyclen kostte toen 1,50 euro per matras, terwijl je ze bij het grofvuil kon laten ophalen voor 1 euro. Vandaag is de markt veranderd. Niet alleen door wetgeving, maar ook door burgers die verwachten dat hun matras correct wordt gerecycled en geen schade berokkent aan het milieu”, licht hij toe. Wetgeving die volgens Kortink een belangrijke invloed heeft gehad op het inzamelpercentage, is de selectieve inzameling van matrassen sinds 2014 volgens het Landelijk Afvalstoffenbeleidsplan. “Gemeentes moesten de matrassen apart inzamelen, maar konden ze moeilijk kwijt bij de verbrandingsovens. Een matras is hoogcalorisch afval en bijgevolg een zeer ongunstig product voor een verbrandingsoven”, legt Kortink uit.

Van 20 naar 28 materialen 

Vandaag haalt Matras Recycling Europe twintig verschillende materialen uit matrassen, met de ambitie om dit aantal op korte termijn te verhogen naar 28. “Hoe meer materialen je van elkaar kan scheiden, hoe zuiverder het recyclingproces. Dat zorgt ervoor dat de gerecycleerde afvalstoffen steeds beter kunnen worden ingezet in een productieproces”, zegt Kortink. Dit is belangrijk om de cirkel van materialen effectief te sluiten, een van de ambities van Matras Recycling Europe. Daarom gaat het bedrijf actief op zoek naar partners die de gerecyclede materialen, zoals schuim, textiel en staal, opnieuw kunnen inzetten.

Ruud Kortink.

Nieuwe toepassingen voor rebonded foam

Meer materialen van elkaar scheiden en de ­gerecyclede materialen in andere toepassingen inzetten, is een belangrijke evolutie die nu gaande is en in de toekomst nog zal toenemen. “Je kan niet alle rebonded foam in isolatie- en dempingsmateriaal blijven stoppen. Vandaag wordt ook geëxperimenteerd met andere toepassingen, zoals het gebruik ervan in de meubelindustrie of als tussenlaag in matrassen.” De matrasindustrie is hard op zoek naar recyclebare materialen en nieuwe oplossingen. Zo heeft Auping een matras gemaakt van te recyclen polyester en staal, en gebruiken andere spelers thermoplasten. “Er staan veel circulaire projecten op stapel. Samenwerking tussen alle partners in de keten staat hierbij centraal, en daarin willen wij een actieve en cruciale rol spelen.” 

De ambitie is om tegen 2028 een percentage van 75% gerecyclede matrassen te bereiken.

Naar 75% in 2028

Sinds de oprichting in 2012 heeft Matras Recycling Europe een jaarlijkse groei van ongeveer 20% gekend. De ambitie voor de komende jaren is groot. “Vandaag bedraagt het percentage van gerecyclede matrassen in Nederland 50%. We willen tegen 2028 een inzamelpercentage van 75% bereiken”, zegt Kortink. Daarnaast wil het bedrijf zijn systeem ook verder Europees uitrollen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. “De systemen daar staan nog niet op punt. Zonde, want een matras is een waardevolle bron aan grondstoffen. Zo slagen wij erin om 95% van een matras te recyclen. Daarom verdient elke oude matras een nieuw leven”, besluit Kortink.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten