Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Draaischijf voor de groene grondstoffen van morgen
1,2 miljoen ton afval per jaar wordt door de groep verwerkt.

Draaischijf voor de groene grondstoffen van morgen

‘Doe mee met de recycling revolutie’ staat prominent op de website van Vanheede Environment Group. Volgens de bedrijvengroep, die jaarlijks maar liefst 655.188 ton nieuwe grondstoffen uit afval haalt, is zo’n revolutie absoluut noodzakelijk om onze planeet te redden. De sleutel tot succes? Echte samenwerking en het opzetten van sterke partnerships. Vanheede wil optreden als facilitator om waardecirkels beter met elkaar te verbinden.

“Vandaag beheren we meer dan 2.600 afvalstoffen, of beter gezegd, grondstoffen. Dat is waar het voor ons om draait, nu en in de toekomst. We beheren niet alleen afval, maar leveren ook grondstoffen”, zegt Jürgen Desmedt, business unit manager Recovery Facilities & programmaverantwoordelijke Circular Materials bij Vanheede, enthousiast. Vanheede Environment Group opereert vanuit twintig verschillende locaties in België, Frankrijk en Luxemburg. De groep heeft de afgelopen tien jaar haar omzet en personeelsbestand verdubbeld en verwerkt jaarlijks zo’n 1,2 miljoen ton afval. Toch is Vanheede trots op de specialisatie die ze aanbieden. Een mooi voorbeeld daarvan is de MedyBin, een samenwerking tussen UZ Gent en Vanheede om risicohoudend medisch afval in te zamelen met containers die volledig uit gerecyclede kunststoffen bestaan. 

“We maken producten die niemand anders maakt”, zegt Kim Delvoye, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Vanheede. “Een container gemaakt van 100% recyclaat voor dit type afval is wereldwijd een primeur. Het moet immers aan strenge technische eisen voldoen. Onze dubbele rol als producent én gebruiker van grondstoffen maakt het mogelijk om dit te realiseren. Die combinatie zal ons ook in de toekomst in staat stellen om mooie projecten op til te zetten.”

Van evolutie naar revolutie

De klimaatuitdagingen zijn zo dringend dat we nu actie moeten ondernemen. Daarvoor zijn echte doeners zoals Vanheede nodig, volgens Desmedt en Delvoye. “Iedereen praat over circulaire economie. Maar we moeten die ambitie niet enkel uitspreken, maar ook waarmaken. Ons klimaat vereist geen evolutie, maar een echte revolutie waarbij alle spelers, van industrie tot overheid, nauwer en praktischer samenwerken om onze planeet te redden. De grondstoffen van morgen komen uit ons afval. Daarom moeten we afval echt beschouwen als een ruwe erts om te ontginnen.” Vanheede heeft deze ambitie al verankerd in hun recycling revolutie manifest. Twee cruciale toekomstige ontwikkelingen om deze revolutie te realiseren zijn specialisatie en digitalisering. “Het verschil tussen gerecycled materiaal en nieuw materiaal moet steeds kleiner worden. Door te investeren in technologie moet gerecycled materiaal technisch, kwalitatief en esthetisch gelijkwaardig worden aan primaire grondstoffen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter je kan concurreren op internationale grondstoffenmarkten”, zegt Desmedt. “Daarom is digitalisering ook essentieel”, voegt Delvoye toe. “Als gerecyclede materialen breed internationaal worden ingezet, moet je alles kunnen traceren, vanaf de oorsprong tot de uiteindelijke bestemming. Digitalisering is niet voor niets een van onze vijf innovatieprogramma’s waar we op inzetten.”

Vanheede opereert vanuit twintig verschillende locaties.

Geen one-man-show

Hoewel er vandaag een groeiend bewustzijn is over het belang van duurzaamheid en circulariteit, is het noodzakelijk dat iedereen meer uit zijn comfortzone stapt. “Daadkracht is nodig: producenten moeten echt verantwoordelijk worden voor de levenscyclus van hun producten. Overheden moeten de industrie ondersteunen met ambitieuze wetgeving die tegelijkertijd haalbaar is. En de recyclingindustrie moet nauwer samenwerken met de industrie, zodat we gezamenlijk kunnen werken aan een duurzame toekomst”, zegt Delvoye. “Een echte circulaire economie is geen one-man-show, maar een waardeketen – of beter nog, een waardecirkel – waarin alle spelers samenwerken. Wij zien onszelf als een facilitator, een spin in het web, een centrale draaischijf voor de groene grondstoffen van morgen”, besluit Desmedt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten