Grootste horizontale shredder ter wereld
Tijdens twee zonnige BVOR demodagen op 24 en 25 mei bij Combinatie Afvalzorg & Den Ouden in Brunssum zagen honderden bezoekers hoe vijftig machines op efficiënte wijze groene reststromen tot producten opwerkten. Niet alleen was een enorm arsenaal aan chippers, shredders, omzetmachines, zeefmachines en windshifters in actie te zien, ook waren er diverse standhouders om de professionals in de sector te informeren over vele andere diensten en producten.
Zo haalde importeur Van Laecke het topmodel van de Amerikaanse fabrikant Diamond Z naar de Benelux. Deze rupsmobiele DZH 7000 horizontale shredder beleefde nog niet zo lang geleden z’n wereldprimeur op de Conexpo in de Verenigde Staten en werd dus ook getoond op de BVOR Demodagen in Brunssum. “De machine beschikt over een Cat C32 motor met 1.200 pk voor de rotoraandrijving en is wat betreft capaciteit de grootste horizontale shredder ter wereld”, legt Jan van Bemmel na afloop uit. Van Bemmel is lid van de Democommissie die de BVOR Demodagen organiseert en gaf tijdens de dag goed bekeken en beluisterde rondleidingen langs alle exposanten. “De DZH 7000 horizontale shredder is het grootste model uit een serie van zes types die Diamond Z bouwt. De shredder is verkocht aan de Belgische afvalverwerker CETT in Rochefort.”
Volgens Van Bemmel kwamen er dit jaar ongeveer 1.000 bezoekers naar de demodagen. Veel van hen zijn de mensen die zelf machines aanschaffen of erover meebeslissen. Speciaal en uniek aan de BVOR Demodagen is dat alle getoonde machines ook daadwerkelijk in bedrijf zijn. Zowel ’s ochtends als ’s middags was het mogelijk om een rondleiding te volgen onder leiding van van Bemmel die op geheel eigen wijze de woordvoerders van de machines interviewde. Via een koptelefoon konden alle deelnemers de uitleg volgen. Van Bemmel spreekt over twee geslaagde dagen. “Het weer hielp goed mee, er was echt een dwarsdoorsnede van het aanbod van recyclage- en groenmachines te bewonderen en de opkomst was groot. De exposanten demonstreerden machines voor onder andere het opwerken van groene reststromen tot biomassa- of compostproducten. Er waren chippers, shredders, omzetmachines, zeefmachines en windshifters te zien. En de exposanten konden goed de verschillende voordelen en specificaties uit de doeken doen. Bovendien werden er goede vragen gesteld door veel bezoekers.”
Onder de exposanten bevonden zich bekende namen. ATWT Europe, leverancier voor slijtvaste onderdelen voor shredders, chippers, compostomzetters, stobbenfrezen, klepelmaaiers en bosfrezen was er. Van Herwijnen Machinery demonstreerde er de Pronar MRW 1.300G, enkelwals langzaamdraaier, de Pronar MRW 2.85G, dubbelwals langzaamdraaier, de Pronar MRS 1.53, sneldraaier, een Pronar MPB 20.55 Trommelzeef en de Pronar MBA 4512G Compostomzetter. “Indrukwekkende machines van Poolse makelij”, aldus van Bemmel. “Die doen niet onder voor Westerse merken.” De Van Laecke Groep reisde af naar Brunssum met een Teuton, langzaamdraaiende shredder, een JENZ BA 926, sneldraaiende shredder, de eerder genoemde Diamond Z DZH 7000, horizontale shredder en een Terra Select T60, trommelzeef. PON Equipment was aanwezig met een aantal bekende Amerikaanse merken, terwijl Van der Spek Vianen acte de presence gaf met hun shredders van Lindner en Astec. Van Bemmel was onder de indruk van de ES-250 McCloskey Environmental, langzaamdraaiende mobiele shredder op rupsen. Maar ook de elektrische wiellader van Volvo die SMT meegebracht had trok veel belangstelling. “Elektrisch breekt nu echt door”, zag van Bemmel. “Er was veel belangstelling voor.” In een aparte ruimte op het terrein waren behalve de demonstrerende bedrijven ook andere exposanten die producten of diensten leveren met een link naar de sector. Denk daarbij aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in inspecties, certificeringen, weegbruggen en milieu-adviezen, maar ook overheidsinstanties en laboratoria zoals de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RvO) en certificeerder Normec.
Demodagen 2025
De BVOR organiseert om het jaar in de maand mei de BVOR Demodagen waarbij iedere keer een ander BVOR lid zijn locatie beschikbaar stelt. In het najaar van 2024 hoopt de BVOR de volgende locatie te kunnen presenteren.
Over BVOR
De BVOR is de branchevereniging voor producenten van compost en andere hernieuwbare grondstoffen uit organische reststromen. De BVOR vertegenwoordigt bedrijven die op duurzame wijze groene reststromen opwerken tot hoogwaardige producten. De BVOR – voluit de Branche Vereniging Organische Reststoffen – is opgericht in 1989 en vertegenwoordigt de meerderheid van bedrijven die compost en andere biobased producten maken. Belangrijke issues plaatst de BVOR op de politieke en maatschappelijke agenda. Zij is een vaste gesprekspartner van de overheid en streeft naar gunstige wet- en regelgeving en marktomstandigheden voor de sector. Voor een effectieve lobby in Brussel is de BVOR aangesloten bij het European Compost Network (ECN), waarin brancheorganisaties en marktpartijen uit heel Europa samenwerken. Daarnaast is de BVOR een kenniscentrum rond organische reststromen, compost en andere biobased producten. De medewerkers van het Verenigingsbureau zijn niet alleen deskundig in technisch-inhoudelijke onderwerpen en marktontwikkelingen, maar ook over relevante wet- en regelgeving.
De BVOR beheert ook certificeringschema’s:
Keurcompost
Dit vrijwillige certificatieschema voor producenten van groencompost en gft-compost stelt eisen aan het composteerproces en de kwaliteit van het compostproduct die verder gaan dan de wettelijke eisen.
BRL voor samengestelde grondproducten
Een specifieke categorie producten om de kwaliteit van de bodem te verbeteren, zijn zogeheten samengestelde grondproducten. Deze mengsels van grond en compost zijn verkrijgbaar als onder meer bomenzand en tuinaarde.
Erkende verwerker invasieve exoten
Vanaf januari 2016 verplichten Europese regels de Nederlandse overheid de verspreiding tegen te gaan van ‘invasieve exoten’. Dat zijn schadelijke uitheemse plantensoorten, zoals de Japanse duizendknoop en de grote waternavel. Gecontroleerde compostering is een uiterst effectieve bestrijdingsmethode. Daarom heeft de BVOR het certificatieschema ‘erkende verwerker invasieve exoten’ ontwikkeld.
Erkende verwerker zieke bomen
Met het certificatieschema ‘erkende verwerker ziek bomenhout’ biedt de BVOR een oplossing voor besmettelijk ziek hout. Als ontdoeners een gecertificeerd bedrijf inschakelen, zijn ze verzekerd van een adequate verwerking en wordt verdere verspreiding van deze ziekten voorkomen.