Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Industrie moet recycling spuitisolatie omarmen
Gertjan Prins

Industrie moet recycling spuitisolatie omarmen

Duurzaamheid staat in de spotlights. Des te groter is daarom bij mij de verbazing over het niet grijpen van een voor de hand liggende kans: het nog niet op brede schaal recyclen van spuitisolatie op basis van open cellen. Waar PU-schuimsoorten op basis van gesloten cellen moeilijk te recyclen zijn, is de recyclebaarheid van isolatiesoorten met open cellen daarentegen prima.

Bedrijven zouden wat mij betreft hierop moeten inspelen. Toch gebeurt dat nog te weinig. De reden daarvoor? Mijn vermoeden is dat veel producenten van spuitisolatie het belang er niet van inzien. Dat kan en wil ik niet accepteren, ik ben ervan overtuigd dat hiervoor een markt te vinden is. 

Een paar jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in dit onderwerp. In de bouwsector zijn inmiddels veel materialen deels of grotendeels recyclebaar. Veel spuitisolatie op basis van gesloten cellen is erg moeilijk en dus kostbaar om te recyclen. Het product hecht heel goed aan de ondergrond en is daardoor lastig los te maken. Spuitisolatie op basis van gesloten cellen wordt keihard. Het heeft absoluut een goed isolerende werking, alleen is het daarna niet of nauwelijks meer los te krijgen van de ondergrond en dus moeilijk te recyclen.

Het is een heel ander verhaal als je gebruik maakt van spuitisolatie op basis van open cellen. Dat is watergeblazen en er zit lucht in. Het isoleert goed, hecht als vloeistof en zet uit als een boom. Ook is de open cel spuitisolatie eenvoudig los te maken en daarna weer terug te koken tot een nieuwe herbruikbare grondstof. Althans, tot die conclusie kwam ik nadat ik dit heb laten testen in een fabriek die PU-soorten recyclet.

Zijn er argumenten te noemen voor spuitisolatie op basis van gesloten cellen? Een paar. De isolatiewaarde is misschien een fractie hoger, de thermische eigenschappen zijn wel vergelijkbaar. Ook is het binnen en buiten te gebruiken. Isolatie op basis van open cellen is daarentegen vaak ietsje goedkoper en goed toepasbaar voor het van binnenuit isoleren van bijvoorbeeld houten constructies. Bovendien geeft het tijdens de uitvoering veel minder geuroverlast en bevat het geen schadelijke emissies.

De huidige wet- en regelgeving zou bedrijven voor mijn gevoel meer op het spoor van spuitisolatie op basis van open cellen moeten zetten. Het traceren van de levenscyclus van een product is belangrijk en dit aspect zal toenemen in de komende jaren. Er is een kans dat overheden subsidies koppelen aan de mate van recyclebaarheid van een product. Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat producenten hier meer interesse in zullen tonen. Over één aspect moeten producenten nog nadenken en dat is de logistiek. Het is uiteraard nodig om inzamelpunten te creëren. Die kunnen bedrijven zelf opzetten, of ze kunnen meeliften op de logistiek van de PU-fabriek die ik heb bezocht. Genoeg stof om nog over na te denken en te ontwikkelen zou ik zeggen! 

Gertjan Prins,
Bouwen aan Innovatie, Projectmanager zakelijke markt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten