Hoofddocent Gilbert de Raad legt uit wat de opleiding inhoudt en voor wie deze bedoeld is.
De Raad is naast zijn docentschap voor SBO werkzaam als Expert Circulaire Economie bij waste-to-product Renewi. Hij verdiepte zich in het afgelopen decennium in de ins en outs van een wereld waarin afval niet meer bestaat en brengt die kennis samen met een keur aan gastdocenten geanimeerd over op zijn leerlingen. Volgens De Raad is de opleiding Afval/Grondstoffenmanagement bedoeld en geschikt voor een brede doelgroep binnen de afval- en recyclingbranche. “Over het algemeen doen er veel mensen met een functie bij de overheid mee. Gemeente- en provincieambtenaren die af en toe van baan wisselen, maar ook grote en kleine organisaties die zich bezighouden met afvalmanagement en duurzaamheid zoals Shell, ROCKWOOL en Omrin. Veel deelnemers zijn nieuw in de branche en willen zich inwerken. Voor hen is er heel veel te halen. Door de diversiteit van de deelnemers zie je ook dat men heel veel van elkaar leert. Dat krijgen we ook terug als feedback.”
De vijfdaagse opleiding is “een brede introductie in de afvalbranche”, zegt De Raad. “Er speelt momenteel immers enorm veel. Tijdens de opleiding komt wet- en regelgeving aan bod, DIFTAR, scheiding van huishoudelijk afval maar ook het sluiten van materiaalketens. En we gaan behoorlijk diep in op het Europese en nationale wetgevingskader. En we behandelen de spelers in de markt, zowel de publieke als de commerciële. En we kunnen natuurlijk ook niet om aanbesteden heen. Want de afvalbranche is een echte aanbestedingsmarkt. Ik ga in een dagdeel ook in op gedragsverandering.”
Juist omdat we als gehele maatschappij voor enorme uitdagingen staan rondom klimaat, duurzaamheid en circulariteit is het volgens De Raad zo belangrijk dat professionals goed beslagen ten ijs komen in hun dagelijks werk. “We proberen daarom ook antwoorden te geven op vragen van cursisten en gaan soms behoorlijk diep in op praktische zaken die cursisten aandragen. Maar de markt rondom afval en recycling is momenteel zo in beweging en verandert zo snel dat de cursus bijna iedere nieuwe editie moet worden aangepast aan de actualiteit. Uiteindelijk betogen we deelnemers ook te bewegen om afval hoger op de R-ladder te krijgen en ze aan te zetten tot innovatie.”
Misschien wel de grootste uitdaging is dat we in Nederland hebben afgesproken dat onze economie in 2050 volledig circulair is. Hoe denkt de Expert Circulaire Economie over die doelstelling? Is dat überhaupt haalbaar?
De Raad denkt van niet. “Volgens de laatste inzichten is Nederland nu voor 24,5% circulair. En met een aantal interventies kun je op 69,7% komen. Dat klinkt mij een stuk reëler in de oren dan 100%. En ik denk dat de meeste van onze deelnemers er net zo over denken. Kijk, jaarlijks wordt er wereldwijd 100 biljoen ton grondstoffen uit de grond gehaald. 8,6% daarvan wordt gerecycled. Als we dat percentage voor 2032 weten te verdubbelen, dan blijven we waarschijnlijk onder de 2 graden opwarming van de aarde. En dat biedt perspectief, want een verdubbeling van het recyclingpercentage wereldwijd in 11 jaar tijd moeten we met elkaar kunnen realiseren. Zeker met alle innovaties die momenteel in de recyclingbranche plaats vinden. Nederland is daarin een koploper. Daar staan we uitgebreid bij stil in de opleiding.