NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
‘De circulaire economie is zoveel meer dan recycling alleen’

Een gezonde werkomgeving begint met gezonde lucht. BMAir International BV uit Nieuwkuijk heeft een duidelijk doelstelling: de schoonst mogelijke lucht voor iedere machinist die werkt in een vervuilde (mobiele) werkomgeving. Vandaar dat innoveren dagelijks werk is. Het jongste resultaat daarvan komt dit najaar op de markt: dit filteroverdruksysteem 2.0 is niet alleen compacter en slimmer, het werkt ook nog eens beter.

Steeds meer machinisten zijn in hun cabine voorzien van gefilterde lucht die de units van BMAir hen leveren. Dat is van levensbelang wanneer je moet werken in een sterk vervuilde werkomgeving: sloop, recyclage, afvalverwerking, maar ook compostering, bodemsanering, mijnbouw en laten we de vele chauffeurs op trucks daarbij niet vergeten. Vanwege de betrouwbare filteroverdruksystemen en nauwe samenwerking met klanten en leveranciers, is BMAir inmiddels marktleider in dit segment. Directeur Robbert Boersma: "Dat is juist de reden om deze ontwikkeling te doen en met elkaar de nieuwe standaard te introduceren”.

[caption id="attachment_10189" align="alignnone" width="960"]2020-09-03-000002-kopieren Klanten vragen compactere en slimmere filteroverdruksystemen. Aan die twee wensen komt BMAir nu meer dan tegemoet met de nieuwe MAO-03 Cab Guard met PAC Smart Control (links op de foto).[/caption]  

Compacter maken

Terwijl de motorcompartimenten van veel bouwmachines door de strengere milieueisen in omvang groeien, is bij filteroverdruksystemen de vraag van klanten meer gericht op het compacter en slimmer maken. Aan die twee wensen komt BMAir nu meer dan tegemoet met de nieuwe MAO-03 Cab Guard met PAC Smart Control. Wat meteen opvalt: het is een verticale unit geworden. Boersma daarover: "Het voetoppervlak is nog maar een kwart van een vergelijkbaar traditioneel systeem. Dat maakt deze filterunit veel gemakkelijker plaatsbaar, bijvoorbeeld naast de cabine of op de motorkap, zonder dat het zicht wordt belemmerd." Het is duidelijk dat elke millimeter van het nieuwe filteroverdruksysteem door het ontwikkelteam tegen het licht is gehouden.

Modulair systeem

Wat bij openen van de unit opvalt: het is vooral een modulair systeem geworden. De filters zijn eenvoudig te plaatsen of verwisselen. We zien ook dat de ombouw geheel uit kunststof bestaat. Het blijkt een moderne, hoogwaardige slagvaste en uv- en temperatuurbestendige kunststof te zijn, die ook door vooraanstaande machinebouwers wordt gebruikt.

[caption id="attachment_10190" align="alignnone" width="960"]2020-09-03-000004-kopieren De schone lucht die de filteroverdruksystemen in de cabine leveren, is van levensbelang wanneer je moet werken in een sterk vervuilde werkomgeving.[/caption]  

Beter filteren

Waar het om draait is natuurlijk: beter filteren. Boersma legt uit: "Door de verticale opbouw is de optionele koolfilter nog maar een derde van de traditionele oppervlakte. Nu de koolfilter hoger is, heeft de verontreinigde lucht een aanmerkelijk langere contacttijd en dat resulteert in een betere filtering. De fijnstoffilter staat verticaal rondom het koolfilter en heeft afgeronde hoeken om een groter oppervlak te creëren. De filters zijn zelfreinigend omdat door de bewegingen van de machine het (fijn)stof omlaag valt en wordt afgevoerd.

Slimmer maken

Om machinist en werkgever betere informatie te kunnen geven over de systeemwerking en het tijdstip van filtervervanging, wordt de geavanceerde PAC Smart Control geïntroduceerd. Via RFID-techniek wordt alle filterinfo automatisch uitgelezen en overzichtelijk weergegeven op het 3,5” lcd-scherm. Met behulp van een QR-code-generator kan die informatie via een automatisch opgestelde email worden doorgestuurd. De controller heeft een snel aan en af te koppelen hoogwaardige sensitieve luchtkwaliteitsensor. Boersma wijst er op, dat we nog aan het begin staan. Het systeem is IoT-ready waardoor alles realtime aan te sluiten is via bijvoorbeeld 4G. Nu al wordt, in combinatie met de nieuwe unit MAO-3 Cabguard, de PAC Smart Control standaard geïnstalleerd. Op een later tijdstip wordt dit ook op bestaande systemen mogelijk.   

‘De circulaire economie is zoveel meer dan recycling alleen’

Hoofddocent Gilbert de Raad legt uit wat de opleiding inhoudt en voor wie deze bedoeld is.

De Raad is naast zijn docentschap voor SBO werkzaam als Expert Circulaire Economie bij waste-to-product Renewi. Hij verdiepte zich in het afgelopen decennium in de ins en outs van een wereld waarin afval niet meer bestaat en brengt die kennis samen met een keur aan gastdocenten geanimeerd over op zijn leerlingen. Volgens De Raad is de opleiding Afval/Grondstoffenmanagement bedoeld en geschikt voor een brede doelgroep binnen de afval- en recyclingbranche. “Over het algemeen doen er  veel mensen met een functie bij de overheid mee. Gemeente- en provincieambtenaren die af en toe van baan wisselen, maar ook grote en kleine organisaties die zich bezighouden met afvalmanagement en duurzaamheid zoals Shell, ROCKWOOL en Omrin. Veel deelnemers zijn nieuw in de branche en willen zich inwerken. Voor hen is er heel veel te halen. Door de diversiteit van de deelnemers zie je ook dat men heel veel van elkaar leert. Dat krijgen we ook terug als feedback.”

Brede introductie

De vijfdaagse opleiding is “een brede introductie in de afvalbranche”, zegt De Raad. “Er speelt momenteel immers enorm veel. Tijdens de opleiding komt wet- en regelgeving aan bod, DIFTAR, scheiding van huishoudelijk afval maar ook het sluiten van materiaalketens. En we gaan behoorlijk diep in op het Europese en nationale wetgevingskader. En we behandelen de spelers in de markt, zowel de publieke als de commerciële. En we kunnen natuurlijk ook niet om aanbesteden heen. Want de afvalbranche is een echte aanbestedingsmarkt. Ik ga in een dagdeel ook in op gedragsverandering.”

Juist omdat we als gehele maatschappij voor enorme uitdagingen staan rondom klimaat, duurzaamheid en circulariteit is het volgens De Raad zo belangrijk dat professionals goed beslagen ten ijs komen in hun dagelijks werk. “We proberen daarom ook antwoorden te geven op vragen van cursisten en gaan soms behoorlijk diep in op praktische zaken die cursisten aandragen. Maar de markt rondom afval en recycling is momenteel zo in beweging en verandert zo snel dat de cursus bijna iedere nieuwe editie moet worden aangepast aan de actualiteit. Uiteindelijk betogen we deelnemers ook te bewegen om afval hoger op de R-ladder te krijgen en ze aan te zetten tot innovatie.”

Interventies

Misschien wel de grootste uitdaging is dat we in Nederland hebben afgesproken dat onze economie in 2050 volledig circulair is. Hoe denkt de Expert Circulaire Economie over die doelstelling? Is dat überhaupt haalbaar?

De Raad denkt van niet. “Volgens de laatste inzichten is Nederland nu voor 24,5% circulair. En met een aantal interventies kun je op 69,7% komen. Dat klinkt mij een stuk reëler in de oren dan 100%. En ik denk dat de meeste van onze deelnemers er net zo over denken. Kijk, jaarlijks wordt er  wereldwijd 100 biljoen ton grondstoffen uit de grond gehaald. 8,6% daarvan wordt gerecycled. Als we dat percentage voor 2032 weten te verdubbelen, dan blijven we waarschijnlijk onder de 2 graden opwarming van de aarde. En dat biedt perspectief, want een verdubbeling van het recyclingpercentage wereldwijd in 11 jaar tijd moeten we met elkaar kunnen realiseren. Zeker met alle innovaties die momenteel in de recyclingbranche plaats vinden. Nederland is daarin een koploper. Daar staan we uitgebreid bij stil in de opleiding.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?