In Circular Materials Center, het onderzoeks- en opleidingscentrum van POM West-Vlaanderen, werd eind 2024 de derde Innovation Wall onthuld. Het plaatst elf toonaangevende voorbeelden van duurzaamheid en circulariteit in de kijker. Wat deze innovaties verbindt? Hun positieve ecologische én economische impact!
De Innovation Wall ontstond in de schoot van Circular Materials Center in Kortrijk. Dit innovatiecentrum geeft bedrijven en ondernemers die circulair willen ondernemen toegang tot expertise, opleidingen en machines. Stefaan Verhamme, Cluster Manager New Materials bij POM West-Vlaanderen: “De welvaart in onze regio is in grote mate te danken aan de industrie. 40% van de jobs in de kunststof- en textielindustrie bevindt zich in West-Vlaanderen. Vanuit POM West-Vlaanderen willen we, door expertise en knowhow te delen en verschillende partners en kennisinstellingen samen te brengen, onze bedrijven concurrentieel maken door in te zetten op innovatie. Circulaire innovaties zijn niet alleen goed voor de planeet, maar maken onze industrie ook economisch sterker.” De resultaten van Circular Materials Center spreken voor zich: jaarlijks krijgen 200 bedrijven ondersteuning, volgen 350 mensen een professionele opleiding, worden 250 werkzoekenden begeleid, nemen 800 leerlingen deel aan workshops en ontvangt het centrum 2.000 bezoekers.
De Innovation Wall ondersteunt en erkent bedrijven met een sterke circulaire visie uit de textiel-, kunststof- en houtverwerkende industrie. “Het is niet zomaar een tentoonstelling, maar een inspiratiebron voor bedrijven, ondernemers en cursisten die mee willen bouwen aan een duurzame toekomst”, zegt Verhamme. “Daarnaast onderschrijven we de volharding van deze bedrijven. Een nieuw product lanceren is altijd een proces van trial & error, zeker in een context waarin veel nieuwe wet- en regelgeving op bedrijven afkomt. Onze elf showcases tonen aan dat het kan en dat hun innovatie economisch schaalbaar is.”
Er werd een oproep gelanceerd naar bedrijven in Vlaanderen. Bij de selectie werd rekening gehouden met verschillende criteria, zoals materiaalgebruik, productontwerp, productieproces en het circulaire businessmodel. “Ook het verhaal of de persoonlijke touch kan doorslaggevend zijn”, voegt Verhamme toe. “De circulaire kunst van Liesbet Braeckman toont bijvoorbeeld hoe je de textielberg kan verkleinen en tegelijkertijd een prachtig voorbeeld van upcycling kan creëren. Een oude garderobe, ontdekt in de kasten van je grootouders, kan dankzij vakmanschap transformeren tot een uniek staaltje kunst.”
60.000 ton. Dat is de enorme hoeveelheid big bags die Raff Plastics jaarlijks kocht. Waarom een nieuw product kopen als je het intern kan ontwikkelen? Raff Plastics bouwde twee productielijnen voor de recycling van big bags. Ondertussen recyclet het jaarlijks 10.000 ton big bags, wat leidt tot een besparing van 23.000 ton CO2 per jaar.
Boplan ontwikkelde de Axes Gate, wereldwijd de eerste 100% gerecyclede veiligheidspoort die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Zo kan de Axes Gate veilig ingezet worden op offshore boorplatformen of in de chemische industrie. Vernieuwend is dat Boplan een recyclebaar thermoplastisch materiaal heeft ontwikkeld dat voldoet aan de hoogste eisen en de giftige 2-componenten-PU in traditionele veiligheidspoorten vervangt.
Foreman Repreve® FF BPB is een innovatieve stof voor werkkleding, volledig gemaakt van gerecyclede materialen. De nieuwe technologie van Purfi maakt gebruik van een soft-mechanical proces om textielafval uit verschillende bronnen te verwerken (post-industrial, pre-consumer en post-consumer). De technologie zorgt ervoor dat de sterkte van de vezel intact blijft, waardoor het kan worden ingezet als hoogwaardige grondstof voor nieuwe textieltoepassingen.