Novo Holdings en A.P. Moller Holding steunen CIRCTEC, een leider in pyrolyse voor duurzame recycling van autobanden aan het einde van hun levensduur, in een financieringsronde van 150 miljoen euro. De financiering stelt CIRCTEC in staat om Europa’s grootste recyclingfaciliteit voor afgedankte autobanden in Delfzijl in Nederland te bouwen.
Afgedankte banden vormen aanzienlijke risico’s voor het milieu en de gezondheid. Ze hopen zich op in stortplaatsen en vervuilen ecosystemen met giftige stoffen. De huidige omvang van bandenafval gaat het bereik van bestaande recyclinginspanningen te boven. Meer dan de helft van het afval in Europa wordt verbrand of geëxporteerd naar Azië en Afrika voor verwijdering die schadelijk is voor het milieu. Dit onderstreept de essentiële behoefte aan innovatieve oplossingen voor bandenafvalbeheer. Bovendien zal het toenemende gebruik van elektrische voertuigen het probleem van bandenafval verder verergeren, omdat banden voor elektrische voertuigen sneller slijten.
CIRCTEC, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd technologiebedrijf, heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld om oude banden te ontleden door middel van pyrolyse, (een proces dat afval omzet in waardevolle circulaire materialen door middel van thermische ontbinding in een zuurstofvrije omgeving) en voor het opwaarderen van de producten tot hoogwaardige gerecyclede chemicaliën en hernieuwbare brandstoffen. Met het ingezamelde geld zal CIRCTEC Europa’s grootste recyclingfaciliteit voor afgedankte autobanden bouwen in Delfzijl. Op volle capaciteit zal de fabriek in Delfzijl ongeveer 5% van de 3,6 miljoen ton afgedankte banden kunnen verwerken die jaarlijks in Europa worden geproduceerd. De eerste fase moet in 2025 operationeel zijn.
De technologie van CIRCTEC biedt een schaalbare oplossing voor het wereldwijde bandenafvalprobleem door circulariteit te omarmen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De nieuwe fabriek in Delfzijl is in staat om de uitstoot met het equivalent van circa 3% van de emissies van de gehele chemische industrie in Nederland te verminderen. Dat komt neer op 230.000 ton CO2-uitstoot per jaar. In zijn pyrolyseproces produceert CIRCTEC (i) zijn eigen duurzame scheepsbrandstof HUPATM, (ii) circulaire nafta voor verantwoorde kunststoffen, polymeren en chemicaliën, en (iii) hoogwaardig teruggewonnen carbon black voor hergebruik in de productie van banden, rubber en kunststoffen. CIRCTEC kondigde eerder langlopende afnameovereenkomsten aan met BP voor zijn duurzame scheepsbrandstof en circulaire nafta-producten, en met een van de grootste wereldwijde producenten van carbon black, Birla Carbon. Dit betekent dat de volledige output van de nieuwe fabriek in Delfzijl volledig wordt afgezet.
Allen Timpany, medeoprichter en CEO van CIRCTEC: “We zijn zeer verheugd om Novo Holdings en A.P. Moller Holding te verwelkomen in ons bestuur om samen onze groeireis voort te zetten. Het succes van deze nieuwe investeringsronde geeft ons de partners die ons in staat zullen stellen om CIRCTEC naar het volgende niveau te tillen om ons doel van schaalvergroting op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Onze technologie naar een wereldwijde schaal zal een betekenisvolle bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de planeet.” Hilde van der Meer, commissaris van de Netherlands Foreign Investment Agentschap (NFIA), dat zelf ook 22,5 miljoen euro aan subsidies toekent, zei: “De opgehaalde financiering stelt CIRCTEC in staat om te beginnen met realisatie van de nieuwe fabriek in Delfzijl, die een oplossing zal brengen die circulaire chemische producten produceert uit bandenafval. Als NFIA verwelkomen en juichen we dit soort slimme, duurzame oplossingen voor de toekomst toe die de Nederlandse circulaire economie versterken. De plannen van CIRCTEC betekenen ook een belangrijke langetermijnverbintenis met de lokale regio Delfzijl en Chemport in het brengen van waardevolle banen en innovatieve mogelijkheden. Ik ben blij dat de Nederlandse overheid en de provincie Groningen in staat waren om CIRCTEC ondersteunen bij het realiseren van deze nieuwe oplossing.”