AC Materials maakt deel uit van de Square Group en is over vijf locaties verspreid: Brugge, Gent, Vlierzele, Puurs en Heist-op-den-Berg. De kernactiviteiten bestaan uit het recycleren van beton-, asfalt- en baksteenpuin. De granulaten die hieruit ontstaan, worden vervolgens in de betoncentrale van het bedrijf verwerkt tot betonproducten. Ook worden gerecycleerde granulaten of granulaten van natuurlijke oorsprong verkocht aan derde partijen.
Dit najaar verhuisde AC Materials de site in Wondelgem naar een grotere watergebonden locatie aan het Kluizendok in de haven van Gent. Tevens nam het in 2021 een wasinstallatie in gebruik voor de productie van hoogwaardig puingranulaat. Hiermee zet het vol in op duurzaamheid en circulaire economie.
Door de ingebruikname van een wasinstallatie dit voorjaar, is AC Materials het eerste bedrijf in Belgie dat hoogwaardig menggranulaat, B+ granulaat, kan aanbieden. Zuiver menggranulaat bevat standaard te veel fijne bestanddelen alsook vlottende en niet-vlottende stoorstoffen. “Door te investeren in een performante wasinstallatie kan de continuïteit en de zuiverheid van de afgewerkte granulaten onder controle gehouden worden. Hierdoor mogen deze gerecycleerde granulaten in gecertificeerde toepassingen gebruikt worden”, vertelt algemeen directeur Johan Baeten. Op deze manier wordt het circulaire bedrijfsmodel van AC Materials verder sluitend gemaakt. “Beton uit draagbalken kan hierdoor weer gebruikt worden voor dragende constructies waardoor de toegevoegde waarde hoger ligt dan wanneer je de granulaten alleen voor beton in funderingen kunt gebruiken”, vervolgt Baeten.
Een laatste activiteit van het bedrijf is de tijdelijke opslag van niet-vervuilde gronden (E-TOP). Dit betreft grond die bijvoorbeeld bij een bouwproject overbodig is en waarvoor de aannemer een tijdelijke opslag zoekt. De grond kan bij een ander project vervolgens, na de nodige analyses en de nodige behandelingen zoals het afzeven en bekalken, uit stock gehaald worden en opnieuw ingezet worden. Baeten ziet een groeiende markt weggelegd voor gerecycleerde granulaten. “Momenteel wordt er uit economische beweegredenen nog vaak voor natuurlijke granulaten gekozen, maar het lijkt aannemelijk dat de overheid de regelgeving gaat verstrengen en circulaire granulaten gaat bevoordelen”, spreekt de zaakvoerder zijn verwachting uit. “Bouwen met gerecycleerd bouwafval heeft de toekomst.”
De wasinstallatie bevindt zich momenteel op de site in Brugge, maar zal op korte termijn verhuizen naar de vestiging in de Gentse haven. Hier heeft het bedrijf dit najaar een watergebonden perceel van 15 hectare in gebruik genomen. Deze site vervangt de twee kleine watergebonden sites in de buurt van Gent. Door de activiteiten op een groot terrein te bundelen, slaagt het bedrijf erin een efficiëntieslag te maken. Daarnaast is de ligging aan het Kluizendok ook een belangrijke element. “Binnenvaart zal in belang alleen maar verder toenemen”, legt Baeten uit. “We zien nu al bij de aanvoer van puin uit Brussel en Antwerpen dat er bij sommige projecten geëist wordt dat er met binnenvaart gewerkt wordt. Voor de afvoer maken we ook al geregelmatig gebruik van de binnenvaart, hetzij voor intern transport, hetzij voor het transport van menggranulaten naar bijvoorbeeld Nederland.” Bij de inrichting van de nieuwe site in de haven van Gent is rekening gehouden met het gebruikersgemak van de bezoekers. Zo is het aantal administratieve handelingen beperkt en wordt er bijvoorbeeld gewerkt met automatische nummerplaatherkenning. Hierdoor hoeft de vrachtwagenbestuurder zich niet langer aan te melden, en wordt de nodige documentatie bezorgd via een kiosk.