Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Materiaaloverslag en afvalsortering dragen bij aan sluiting van de kringloop
Johan Bonnier, algemeen directeur bij IMOG (links) en Charlotte Martens, manager GV8 (rechts) bij de Sennebogen 818ME Elektro.

Materiaaloverslag en afvalsortering dragen bij aan sluiting van de kringloop

Sinds de ingebruikname in oktober 2024 draait de Sennebogen 818ME Elektro op volle toeren op de IMOG site in Harelbeke. Deze overslagkraan vormt namelijk een onmisbare schakel in de werking van de nieuwste GV8 installatie. Zo zetten IMOG en SMT samen hun schouders onder de verdere uitbouw van afvalrecuperatie.

In naam van elf gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen en één gemeente in Oost-Vlaanderen is IMOG actief op het vlak van afvalpreventie, -inzameling en -verwerking. Voluit klinkt de naam ‘Intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen’. Logisch, want dat is hoe afvalverwerking in 1969 – het jaar van de oprichting – genoemd werd. Wat ooit begon als een stortplaats, groeide uit tot 60.000 ton duurzame afvalverwerking per jaar. De voorbije decennia volgde algemeen directeur Johan Bonnier de evolutie van dichtbij op: “Na fundamentele wijzigingen op het vlak van milieu- en emissiewetgeving, staat de afvalverwerkende sector opnieuw voor een belangrijke shift, waarbij de focus verschuift van inzameling en recycling naar circulaire oplossingen. Mooi voorbeeld daarvan: onze nieuwste GV8 installatie, een investering van zo’n 15 miljoen euro, waarmee we zowel onze verwerkingscapaciteit verhogen, als het hergebruik van materialen stimuleren.”

Deze overslagkraan van Sennebogen heeft een kleine draaicirkel wat resulteert in een grote wendbaarheid.

Grondige voorsortering volgens VLAREMA 8-regelgeving

“Tot vorig jaar kwam het grofvuil en bedrijfsafval voor het grootste deel in onze verbrandingsinstallatie in Harelbeke terecht, terwijl er best nog bruikbare materialen tussen zaten. Dankzij de investering in de GV8 installatie vindt er nu een voorsortering van de materiaalstromen plaats, soort per soort, zoals bepaald in de VLAREMA 8 regelgeving. Dit gebeurt door een hele reeks van machines: een zakkenscheurder, een trommelzeef, een windzifter, infraroodlezers, magneten, non-ferroscheiders, stofafzuiging … en last but not least: de Sennebogen 818ME Elektro geleverd door SMT.”

De Sennebogen 818ME maakt moeiteloos tonnen werk lichter

“Voor de hele investering, inclusief de aankoop van een nieuwe overslag­kraan, werd een aanbestedingsprocedure gepubliceerd. SMT behaalde met de Sennebogen 818ME elektrische kraan de beste score op de diverse gunningscriteria. Vooral het grote draagvermogen, de capaciteit van de sorteergrijper en de optimale wendbaarheid waren bepalend voor de keuze”, zegt Bonnier. Maar, zoals het Engelse spreekwoord zegt: ‘the proof of the pudding is in the eating’, en hier in Harelbeke wordt dagelijks het eigenlijke succes bewezen. “Sinds de opstart vormt de ‘material handler’ een onmisbaar verlengstuk van de sorteerlijn en voorziet de toevoerunit snel en efficiënt van materiaal. De hydraulische cabine met verstelbare hoogte is een extra pluspunt, bijvoorbeeld om in de vultrechter te kunnen kijken”, vult Charlotte Martens, manager GV8 bij IMOG aan. “De inzet van een elektrisch aangedreven machine leidt bovendien tot een lagere CO2-uitstoot. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar draagt ook bij aan een schonere en stillere werkomgeving. In combinatie met de geïntegreerde stoffilter is de machine uitermate geschikt voor gebruik in besloten werkruimtes.”

Meer materialen hergebruiken als grondstof, minder verbranden

“De investering in de sorteerinstallatie en de Sennebogen 818ME Elektro past in onze visie om verdere stappen in CO2-reductie en circulaire economie te zetten”, benadrukt Bonnier. “We leggen de lat hoog en willen tot 50% van het afval recupereren. De eindproducten zijn: hout, papier, karton, folies, harde kunststoffen, ferro’s, non-ferro’s en nog veel meer. De restfractie – ofwel, alles wat na sortering overblijft – gaat samen met het restafval naar de verbrandingsoven wat alsnog resulteert in energievalorisatie. Ook richting tewerkstelling biedt dit duurzame project kansen, de bedoeling is om het nieuwe team uit te breiden tot vijftien à achttien medewerkers. De opleidingen zijn trouwens in volle gang. Met dank ook aan SMT, dat instond voor een training rond de werking, het gebruik en de veiligheidsaspecten van de Sennebogen 818ME Elektro. Samen met partners zoals SMT zetten we ons in om de grondstoffenkringlopen te sluiten.”

De e-kraan is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt ook bij aan een stille en trillingvrije werkomgeving.

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met SMT Belgium NV/SA.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoonnummer +32 2 254 14 11 E-mailadres info.be@smt.network Website www.smt.network

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten