NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Vlaanderen schakelt zes versnellingen hoger met de circulaire economie:  “We moeten meer en beter recycleren”
Circular State of the Union Engagementsondertekening.

Vlaanderen schakelt zes versnellingen hoger met de circulaire economie: “We moeten meer en beter recycleren”

100 Vlaamse partners tekenden op maandag 25 april 2022 tijdens de Circular State of the Union een engagementsverklaring waarbij eenieder per domein zich officieel engageert om de circulaire transitie van de Vlaamse economie waar te maken. Het gaat over zes concrete domeinen: circulair bouwen, innovatie via de bio-economie, circulaire chemie en kunststoffen, meer recyclage en hergebruik in de maakindustrieën, minder verspilling in onze voedselketen en waterkringlopen.

Ambitie 2030: verdubbeling hergebruik/recyclage

Tijdens de Circular State of the Union brak Vlaams minister Hilde Crevits bevoegd voor Economie en Innovatie een lans om niet enkel meer maar vooral ook beter te recycleren: “Vlaanderen zet alles op alles om de circulaire economie een boost te geven. De afhankelijkheid van grondstoffen en materialen is brandend actueel. Het toont het belang van een circulaire economie, waarbij we eigen gebruikte materialen of afval terug omzetten naar nieuwe materialen. Denk aan het maken van bouwtegels uit CO2, bio-afbreekbare plastic uit aardappelschillen of het herstellen van oude toestellen of onderdelen. Vlaanderen heeft heel wat bedrijven, kennisinstellingen en middenveldorganisaties in huis met heel wat expertise, kennis en vooral het nodige engagement! Ik wil vandaag een lans breken om samen nog meer en beter te gaan recycleren. Het moet onze ambitie zijn om tegen 2030 het hergebruik van onze materialen of de recyclage ervan te verdubbelen. Vandaag zijn we al voor 21% circulair in Vlaanderen. Dat cijfer moet omhoog, voor ons milieu, maar ook voor onze onafhankelijkheid van het buitenland en de tewerkstelling in onze economie.”

Circular State of the Union AE ondertekend.

Doelstellingen worden concrete acties

Ook Vlaams minister Zuhal Demir onderstreept het belang van de circulaire economie: “In een circulaire economie winnen we allemaal. […] Er is de afgelopen maanden door alle partners hard gewerkt om onze doelstellingen om te zetten in concrete acties. Nu is het zaak om ze één voor één uit te rollen op het terrein. Zo zetten we samen de stap richting een Vlaanderen waarin we gebruikte materialen langer in de kringloop kunnen houden door volop te kiezen voor hergebruik, reparaties en recyclage.”

Via zes werkagenda’s wordt de ambitie van een circulaire economie concreet omgezet in acties. De werkagenda’s spelen in op zes strategische domeinen voor Vlaanderen, zes vlakken met ruimte tot verbetering:

  • Circulair bouwen
  • Bio-economie
  • Circulaire chemie en kunststoffen
  • Maakindustrie
  • Voedselketen
  • Waterkringlopen.

Voor elk domein ligt een plan met concrete acties klaar en neemt een sterk publiek-privaat partnerschap de handschoen op. Denuo is een van de partners die mee zal bijdragen aan de realisatie van deze werkagenda’s. Tijdens de Circular State of the Union ondertekenden we dan ook de engagementsverklaring. Concreet zetten we mee onze schouders onder de werkagenda’s Circulaire chemie en kunststoffen, Circulair bouwen, Maakindustrie en voedselketen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?