Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Export onder EVOA wordt strenger
Om bedrijven te ondersteunen bij de interpretatie van de nieuwe regels voor de overbrenging van e-waste, ontwikkelen de Europese federaties FEAD, EuRIC en EERA een gezamenlijke gids.

Export onder EVOA wordt strenger

Op 18 oktober 2024 keurde de Europese Commissie twee gedelegeerde handelingen goed om de Bazelwijzigingen van 2022 in Europees recht om te zetten. Na het uitblijven van bezwaar van het Europees Parlement en de Raad vóór 18 december, zijn de nieuwe bepalingen nu van kracht. De kernveranderingen op een rij:

  • Export van gevaarlijk en niet-gevaarlijk e-waste naar niet-OESO-landen is verboden;
  • Voor OESO-landen geldt een verplichting tot voorafgaande kennisgeving en toestemming, ongeacht de aard van het e-waste;
  • Binnen de EU blijft de ‘groenelijstprocedure’ (op basis van artikel 18 van de EVOA) voorlopig van kracht op niet-gevaarlijk e-waste, voor zover het onder codes GC010 en GC020 valt. Deze overgangsregeling geldt tot eind 2026.

Let op: de vertrouwde codes B1110 (niet-gevaarlijk) en A1180 (gevaarlijk) zijn sinds 2025 geschrapt.

Nieuwe EVOA: extra vereisten voor export naar niet-OESO-landen vanaf 2027

Vanaf 21 mei 2027 geldt een bijkomende voorwaarde voor de overbrenging van afvalstoffen die op de groene lijst staan naar niet-OESO-landen. Enkel landen die vóór 21 februari 2025 een formele aanvraag hebben ingediend bij de Europese Commissie om specifieke afvaltypes te mogen ontvangen, komen nog in aanmerking. Bovendien moeten de verwerkende installaties in die landen vooraf geauditeerd zijn. Volgens een eerste analyse van de lijst van aanvragers zijn de belangrijkste afvalstromen voor onze sector in de aanvragen opgenomen: metalen (B1010, B1020, B1050), papier (B3020), textiel (B3030) en afvalbanden (B3140) en rubberafval (B3040, B3080). Op dit moment is het nog niet duidelijk of de Europese Commissie al deze aanvragen zal goedkeuren. De beoordeling door de Europese Commissie loopt nog en zal vermoedelijk enkele maanden in beslag nemen.

Classificatiegids helpt bij correcte toepassing

Om bedrijven te ondersteunen bij de interpretatie van de nieuwe regels voor de overbrenging van e-waste, ontwikkelen de Europese federaties FEAD, EuRIC en EERA een gezamenlijke gids. Deze gids verduidelijkt de classificatie van e-waste, componenten en recyclingfracties, en is een nuttig instrument voor iedereen die betrokken is bij import of export.

Standpunt Denuo

Al deze wijzigingen vereisen fundamentele veranderingen in de sector, en dat in economisch uitdagende tijden waarin de competitiviteit van onze bedrijven onder druk staat. De Europese recyclingsector moet kunnen blijven functioneren, ook met respect voor milieunormen. Daarom vraagt Denuo voldoende verwerkingstijd, duidelijke richtlijnen en samenwerking met derde landen om de export van kwalitatieve recyclingstromen mogelijk te houden. Via de Europese recyclingfederaties EuRIC en FEAD blijft Denuo actief pleiten voor het behoud van exportmogelijkheden voor essentiële stromen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten