Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Een circulaire en competitieve autosector: vijf prioriteiten voor recycling
Door een verplichting op het gebruik van minimum 30% gerecycled staal in voertuigen stimuleert de EU de circulaire economie en helpt ze de CO2-uitstoot in de industrie verder te verlagen.

Een circulaire en competitieve autosector: vijf prioriteiten voor recycling

De Europese Commissie werkt aan nieuwe regelgeving rond voertuigen en afgedankte voertuigen, en dat biedt een uitgelezen kans om de circulariteit in de autosector te versterken. Met de juiste beleidsmaatregelen kan de EU de Europese recyclingsector competitief houden. Denuo sluit zich aan bij de vijf beleidsaanbevelingen van EuRIC, de Europese federatie van recyclingbedrijven, om de transitie naar een Europese circulaire autosector versnellen.

1. Verplicht gebruik van gerecyclede kunststoffen

Momenteel belandt 80% van het kunststof dat in voertuigen wordt gebruikt op stortplaatsen of in verbrandingsinstallaties. Om dit verlies aan waardevolle grondstoffen te vermijden, pleiten we voor een verplichting op het gebruik van minstens 25% gerecyclede kunststoffen in nieuwe voer­tuigen. Een haalbare doelstelling die vandaag al door de best presterende OEM’s wordt gehaald, die de CO2-uitstoot in de automobielsector aanzienlijk helpt verminderen, aangezien 1 ton gerecyclede kunststof maar liefst 2,5 ton CO2 bespaart.

2. Verplicht gebruik van gerecycled staal

Staalrecycling vraagt 72% minder energie dan wat er nodig is voor de productie van nieuw staal en stoot 58% minder CO2 uit. Door een ver­plichting op het gebruik van minimum 30% gerecycled staal in voertuigen stimuleert de EU de circulaire economie en helpt ze de CO2-uitstoot in de industrie verder te verlagen. Dit draagt bij aan een kostenefficiënte en duurzame staalproductie in Europa.

3. Technologieneutraliteit in de recyclingsector

Om de recyclingoutput te optimaliseren, moeten bedrijven vrij de geschikte technologieën kunnen kiezen. Verplichte ontmantelingsvereisten voor compo­nenten zonder markt voor hergebruik ver­hogen de kosten zonder milieuvoordeel. Een flexibele aanpak, waarbij recyclingbedrijven zelf bepalen hoe ze de beste milieuresultaten behalen, zorgt voor efficiënte processen en eerlijke concurrentie.

4. Evenwichtige vertegenwoordiging in UPV-systemen

Europa haalt vandaag al hoge cijfers voor de recycling (85%) en recuperatie (95%) van afgedankte voertuigen. Recycling- en recuperatie­bedrijven hebben door de jaren dan ook waarde­volle expertise opgedaan, die absoluut nood­zakelijk is als de Europese Commissie het systeem van uitgebreide producenten­verantwoordelijkheid (UPV) in de auto­sector wil uitbreiden. Om een efficiënte en eerlijke markt te garanderen, moeten recyclingbedrijven een evenredige vertegenwoordiging krijgen binnen de UPV-beheerorganismen. Daarnaast is transparantie in kostenberekening en effectieve controle op alle actoren cruciaal.

5. Strengere controle op de inzameling en export van afgedankte voertuigen

Elk jaar verdwijnen tal van afgedankte voertuigen uit de waardeketen, wat de sector economische schade berokkent. Door incentives te bieden aan autobezitters om hun voertuigen correct in te leveren en illegale handel in reserveonderdelen aan te pakken, kan de EU de inzameling verbeteren en waardevolle materialen in de Europese markt houden.

Conclusie

Een sterk recyclingbeleid in de autosector is essentieel voor een circulaire en competitieve economie. Door deze vijf beleidsmaatregelen te implementeren, kan de EU een stabiel investeringsklimaat creëren, innovatie bevorderen en de competitiviteit van de Europese economie versterken. U kunt het volledige beleidsdocument terugvinden op de website van EuRIC.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten