NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Lage olieprijs zet plastic recycling onder druk!

Lage olieprijs zet plastic recycling onder druk!

De lage olieprijs van de afgelopen periode zet de recycling van plastic zwaar onder druk. De invloed van het Coronavirus reikt hiermee nog verder dan de menselijke slachtoffers. Ook het milieu kan als slachtoffer worden betiteld.

De lage benzineprijs aan de pomp motiveert het voorkomen van extra kilometers met de auto niet echt meer, en de lage energieprijs stimuleert ook niet direct om de thermostaat een graadje lager te zetten. Hiermee wordt direct een aanvullende bijdrage aan de CO2-uitstoot gedaan.

Ook het recyclen van plastic wordt echter steeds minder lonend. Door de eerdergenoemde lage olieprijs in combinatie met het overaanbod van primair plastic wordt de aanschaf van virgin plastic grondstoffen aantrekkelijker dan het gebruik van gerecyclede grondstoffen. Het spreekt voor zich dat dit zich vertaalt naar maatregelen die sorteer- en recyclingbedrijven voor plastic zullen moeten nemen. En dat heeft dan weer zijn effect op de acceptatie van plastic afval. Als de opslag vol ligt mag er niets meer bij en rest er niets anders dan het verbranden van dit plastic met alle negatieve CO2-gevolgen van dien.

Aanvullend stellen onderzoekers dat de lage olieprijs de duurzame energietransitie juist niet tegen houdt. De markt voor hernieuwbare energie groeide de afgelopen jaren gestaag en de risico’s voor investeerders werden kleiner. De risico’s van investeren  in olie groeiden juist omdat het onduidelijk is of investeringen op de lange termijn nog wel terugverdiend worden. Tot dat de energietransitie nagenoeg helemaal is voltooid zal er een strijd tussen “fossiel” en “hernieuwbaar” aan de gang blijven. Dat dit een prijseffect heeft of de virgin prijzen voor plastic grondstoffen is verre van onwaarschijnlijk, een verminderde vraag naar secundaire grondstoffen uit de plasticrecyclingindustrie des temeer.

De oplossing lijkt te zitten in een verplicht percentage secundair gerecycled content in nieuwe producten. Bedrijven als Unilever zetten op vrijwillige basis al stappen om verpakkingen van 100% gerecycled plastic te maken. Er is voldoende aanbod van secundair gerecycled plastic, het wordt nu zaak om vraag te gaan creëren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?