Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Kampioen in hergebruik en recycling van batterijen blijven
België is kampioen in de inzameling en recycling van batterijen.

Kampioen in hergebruik en recycling van batterijen blijven

Batterijen zitten vandaag overal in. Van de kleinste knoopcel in elektronica tot de grootste batterij voor elektrische voertuigen. Dat maakt de rol van Bebat alleen maar crucialer, maar tegelijk uitdagender. “Elke Belg kent ons en onze inzamelpunten intussen. Maar we blijven er elke dag aan werken om beter te doen en steeds meer grondstoffen weer in omloop te brengen”, vertelt Managing Director van Bebat Peter Coonen. 

België is kampioen in de inzameling en recycling van batterijen. Waar de Europese klas een gemiddelde van 45% voorlegt, heeft Bebat een cijfer van 61% op zijn rapport staan. “Dat lijkt misschien alsof we nog 49% missen. Maar er blijven veel batterijen gewoon thuis liggen. Daarom kijken we ook naar de cijfers van wat er in het restafval zit. Daaruit blijkt dat 90% van de Belgen zich op een correcte manier van zijn batterijen ontdoet. Daar zijn we fier op”, aldus Coonen. 

Meer inzetten op hergebruik

Maar om kampioen te blijven ziet Bebat zijn rol veranderen de komende jaren. “Uit prei preisoep maken is makkelijk, maar andersom natuurlijk niet. Dat principe geldt ook voor batterijrecycling. Dat maakt het moeilijk om ze te hergebruiken, maar we kunnen ze wel zo goed mogelijk recyclen, zoals we de afgelopen jaren met verve gedaan hebben. De grote batterijen verbreden dat verhaal. De elektrische fiets bromt al, binnenkort zullen er ook meer batterijen uit auto’s, bussen en boten bijkomen. De cellen die daarin zitten lenen zich wel voor hergebruik. Door circulaire en innovatieve projecten op te sporen en te stimuleren willen we hergebruik voor batterijen mogelijk maken. Dat is het pionierswerk dat we de komende jaren willen verzetten”, toont Coonen zich nog altijd ambitieus.

Samen met het VITO heeft Bebat een nieuwe sorteerlijn gebouwd, uniek in de wereld.

Urban mining

Maar ook in recycling zelf blijft Bebat stappen zetten. “Samen met het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) hebben we een nieuwe ­sorteerlijn gebouwd, uniek in de wereld”, vertelt Nele Peeters, Director ­Marketing, Operations & Innovation bij Bebat. “Drie verschillende technologieën gecombineerd met AI. onderzoeken tot op atoomniveau wat er binnenin de batterijen zit die op de transportband passeren. Dat helpt ons om ze juister te sorteren en op het einde van de rit dan ook beter te recyclen of te selecteren voor een tweede leven. We kunnen immers een hele batch samenstellen van batterijen die rijk zijn aan bijvoorbeeld kobalt of nikkel om dan aan een gepaste verwerker af te leveren. Urban mining op zijn best.”

Dienstverlener

Daarnaast ziet Bebat zijn rol steeds meer richting dienstverlening gaan. “Vroeger was alles afval, vandaag zijn afgedankte batterijen producten met een service. We proberen onze stakeholders zo goed mogelijk te ontzorgen”, vat Coonen het samen. “Met slimme inzamelunits bijvoorbeeld die zeggen hoeveel kg batterijen ze al bevatten. Of met slimme algoritmes om de planning voor inzameling daar dan zo goed mogelijk op af te stemmen zonder nutteloze kilometers te rijden. Of met onze zelf ontwikkelde inzamelrecipiënten om batterijen veiliger op te slaan die wereldwijd gebruikt worden. Technologie voor end-of-life batterijen uit België verdient eenzelfde kwaliteitslabel als frietjes, bier en chocolade”, besluit Peeters met een knipoog.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Bebat vzw.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoonnummer +32(0)16 76 88 91 E-mailadres participants@bebat.be Website bebat.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten