BMAir International BV uit Nieuwkuijk heeft een duidelijke doelstelling: “de schoonst mogelijke lucht voor iedere machinist die werkt in een vervuilde (mobiele) werkomgeving.” Vandaar dat innoveren dagelijks werk is. Het jongste resultaat daarvan komt dit najaar op de markt: dit filteroverdruksysteem 2.0 is niet alleen compacter en slimmer, het werkt ook nog eens beter.
Steeds meer machinisten zijn in hun cabine voorzien van gefilterde lucht die de units van BMAir hen leveren. Dat is van levensbelang wanneer je moet werken in een sterk vervuilde werkomgeving: sloop, recycling, afvalverwerking, maar ook compostering, bodemsanering, mijnbouw en laten we de vele chauffeurs op trucks daarbij niet vergeten. Vanwege de betrouwbare filteroverdruksystemen en nauwe samenwerking met klanten en leveranciers, is BMAir inmiddels markleider in dit segment. Directeur Robbert Boersma: “Dat is juist de reden om deze ontwikkeling te doen en met elkaar de nieuwe standaard te introduceren”.
Terwijl de motorcompartimenten van veel bouwmachines door de strengere milieueisen in omvang groeien, is bij filteroverdruksystemen de vraag van klanten meer gericht op het compacter en slimmer maken. Aan die twee wensen komt BMAir nu meer dan tegemoet met de nieuwe ‘MAO-03 Cab Guard’ met ‘PAC Smart Control’. Wat meteen opvalt: het is een verticale unit geworden. Boersma daarover: “Het voetoppervlak is nog maar een kwart van een vergelijkbaar traditioneel systeem. Dat maakt deze filterunit veel gemakkelijker plaatsbaar, bijvoorbeeld naast de cabine of op de motorkap, zonder dat het zicht wordt belemmerd.” Duidelijk wordt dat elke millimeter van het nieuwe filteroverdruksysteem is door het ontwikkelteam tegen het licht is gehouden.
Wat bij openen van de unit opvalt: het is vooral een modulair systeem geworden. De filters zijn eenvoudig te plaatsen of verwisselen. We zien ook dat de ombouw geheel uit kunststof bestaat. Het blijkt een moderne, hoogwaardige slagvaste en uv- en temperatuurbestendige kunststof te zijn, die ook door vooraanstaande machinebouwers wordt gebruikt.
Waar het om draait is natuurlijk: beter filteren. Robbert Boersma legt uit: “Door de verticale opbouw is het optionele koolfilter nog maar een derde van de traditionele oppervlakte. Nu het koolfilter hoger is, heeft de verontreinigde lucht een aanmerkelijk langere contacttijd en dat resulteert in een betere filtering. Het fijnstoffilter staat verticaal rondom het koolfilter en heeft afgeronde hoeken om een groter oppervlak te creëren. De filters zijn zelfreinigend omdat door de bewegingen van de machine het (fijn)stof omlaag valt en wordt afgevoerd.
Om machinist en werkgever betere informatie te kunnen geven over de systeemwerking en het tijdstip van filtervervanging, wordt de geavanceerde ‘PAC Smart control’ geïntroduceerd. Via RFID-techniek wordt alle filterinfo automatisch uitgelezen en overzichtelijk weergegeven op het 3,5 inch Lcd-scherm. Met behulp van een QR-code generator kan die informatie via een automatisch opgestelde email worden doorgestuurd. De controller heeft een snel aan en af te koppelen hoogwaardige sensitieve luchtkwaliteitsensor. Boersma wijst er op, dat we nog aan het begin staan. Het systeem is IoT-ready waardoor alles realtime aan te sluiten is via bijvoorbeeld 4G.. Nu al wordt, in combinatie met de nieuwe unit MAO-3 Cabguard, de PAC-smartcontrol standaard geïnstalleerd. Op een later tijdstip wordt dit ook op bestaande systemen mogelijk.