Bewarend inzamelen: Kringloopwinkels, intercommunales, Repair&Share en Recupel werken samen om toestellen een tweede leven te geven
Heel wat toestellen die achtergelaten worden op het recyclagepark, zijn nog perfect herbruikbaar. Daarom lanceerden Repair&Share en Recupel en de lokale kringloopwinkels in 11 Vlaamse recyclageparken het proefproject bewarend inzamelen. Bezoekers kunnen elektrotoestellen die niet kapot zijn, zorgvuldig deponeren in rolkooien in plaats van de traditionele, grote palletboxen. Met succes, want tot 30% van de ingezamelde apparaten krijgt een tweede leven in de lokale Kringloopwinkel. In 2024 zal het proefproject uitbreiden van 11 naar 27 recyclageparken – meer dan een verdubbeling van het huidig aantal deelnemende recyclageparken.
Sinds jaar en dag kan Belg zijn afgedankte elektronische toestellen deponeren in het lokale recyclagepark, vaak in het Recupel-huisje. Dit jaar lanceerden vzw Recupel en koepelorganisatie Repair&Share samen met verschillende lokale Kringloopwinkels en intercommunales een proefproject rond het bewarend inzamelen van herbruikbaar afgedankt elektro op Vlaamse recyclageparken.
In het kader van VLAIO Living Lab Herstel Eerst werken Recupel, Repair&Share, Herw!n, de koepel van Vlaamse kringloopwinkels, en enkele Vlaamse afvalintercommunales samen om zoveel mogelijk afgedankt klein huishoudelijk elektro (KHE) te herstellen en/of te hergebruiken en zo de circulaire economie in Vlaanderen te versterken.
Eén van de grote projecten van Herstel Eerst is ‘Bewarend inzamelen’ op recyclageparken. Niet zonder reden, want van alle afgedankte elektroapparaten en lampen die bij Recupel worden afgeleverd, komt meer dan de helft binnen via het recyclagepark.
“Het potentieel is groot. Want als van die 17 miljoen afgedankte elektr(on)ische toestellen in Vlaamse recyclageparken zelfs maar een klein deel gerecupereerd kan worden, betekent dat een enorm winst qua hergebruik”, verduidelijkt Stijn Ombelets, woordvoerder van Recupel.
Dankzij het proefproject bewarend inzamelen van Repair&Share, Recupel en heel wat andere partners kunnen bezoekers van elf Vlaamse recyclageparken (Landen, Begijnendijk, Boortmeerbeek, Haacht, Turnhout, Hoogstraten, Harelbeke, Wortegem-Petegem, Herzele, Oudenaarde en Brakel) vandaag elektrische toestellen die nog werken afzonderlijk deponeren. In plaats van grote palletboxen voorzien de recyclageparken daar rolkooien of -karren waarin afgedankte toestellen die niet kapot zijn, zorgvuldig worden opgeborgen. Zo gaat het toestel in kwestie niet onherroepelijk stuk door de val in de boxpallet of worden ze niet beschadigd door ze op elkaar te stapelen.
De herbruikbare toestellen worden vervolgens regelmatig opgehaald door de lokale Kringloopwinkel. Daar worden ze nagekeken, eventueel gerepareerd, schoongemaakt en opnieuw verkocht in de winkel, mét garantie.
Hoe gaat het proefproject in zijn werk?
Het proefproject leverde al interessante resultaten op. “Als alle factoren goed zitten, slagen we erin om tot meer dan 30% van de ingezamelde apparaten een tweede leven te geven via hergebruik”, stelt Charlotte Vanhoutte, coördinator van het project Herstel Eerst bij Repair&Share. “De waarde van goede toestellen behouden, begint bij bezoekers een alternatief te geven voor simpelweg weggooien. Als ze merken dat hun toestel nog kans maakt op een tweede leven, en wanneer na de inzameling alle spelers in de keten goed kunnen samenwerken, is de kans op hergebruik voor zo’n toestel maximaal.”
Volgend jaar kunnen ook inwoners van onder meer regio Gent, Brugge, Leuven en Antwerpen hun ongebruikte elektr(on)ische toestellen binnenbrengen in het lokale recyclagepark en zo hun ongebruikte apparaten een tweede leven schenken. Repair&Share en Recupel zijn daarnaast steeds op zoek naar andere intercommunales die willen deelnemen aan dit boeiende proefproject om burgers te helpen hun nog werkend elektro een nieuw leven te geven.
In het recyclagepark van Harelbeke is het proefproject bewarend inzamelen alvast een groot succes. “’Afval… bron van grondstof en energie’ is niet voor niets ons motto. Wij werken dan ook met veel enthousiasme mee aan het proefproject rond bewarend inzamelen, dat inzet op afvalpreventie en hergebruik”, stelt Koen Delie, manager interne en externe communicatie Imog.
“Met het proefproject rond bewarend inzamelen werken wij als Kringloopwinkel heel nauw samen met zowel Recupel als de lokale afvalintercommununales. Recupel gaat samen met ons op zoek naar opportuniteiten op vlak van herstel en hergebruik.”, vertelt Ellen De Craemer, operationeel directeur De Kringloopwinkel Zuid-West-Vlaanderen. “Zo maken toestellen als koffiezetapparaten, laptops, stofzuigers of bureaulampen vaak nog kans op een tweede leven.”
Heb je thuis dus nog ongebruikte of defecte toestellen liggen? Geef ze een tweede leven! Breng ze binnen bij het recyclagepark, je lokale kringloopwinkel, de elektroshop of supermarkt.