Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Gas duurder maken lukt, vergroenen (nog) niet
Gas tap with pipeline system at natural gas station. Industry

Gas duurder maken lukt, vergroenen (nog) niet

Vlaanderen mist kansen in actualisatie energie- en klimaatplan

Denuo, de federatie van de Belgische afval- en recyclagesector, verwelkomt enkele belangrijke keuzes in de actualisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP), maar mist tegelijk de moed om door te pakken op cruciale punten.

Hervorming afvalheffing kan recyclage concurrentiëler maken

Denuo verwelkomt de geplande hervorming van de afvalheffing als een stap in de goede richting. Een transparant systeem met enkele basistarieven die geleidelijk stijgen, kan eindelijk zorgen voor de noodzakelijke kentering die recyclage structureel goedkoper maakt dan verbranden of storten. Het is positief dat dit principe wordt opgenomen in het geactualiseerde Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP), al levert dat in zijn geheel slechts 0,07 megaton CO₂-reductie op. Belangrijk is wel dat de prijsverschillen voorspelbaar en effectief blijven, en niet ondergesneeuwd raken in administratieve complexiteit. 

Denuo pleit er ook voor om de inkomsten uit deze heffingen naar de afval- en recyclagesector te laten terugvloeien. “Die middelen kunnen dienen om te investeren in installaties die steeds efficiënter energie, materialen en CO₂ recupereren,” zegt Aarnout Ecker, Algemeen Directeur van Denuo.  

CO₂-recuperatie bij afvalverbrandingsinstallaties

Het plan om samen met de uitbaters van de grootste Vlaamse afvalverbrandingsinstallaties CO₂-recuperatie (Carbon Capture and Storage – CCS) te onderzoeken, beschouwt Denuo als een duidelijke en noodzakelijke stap. Ook in een circulaire economie blijven er afvalstromen bestaan die niet recycleerbaar of herbruikbaar zijn. Voor die reststromen zijn verbrandingsinstallaties onmisbaar. “Met CCS kunnen deze installaties hun rol blijven spelen, maar dan zonder klimaatimpact,” voegt Ecker toe. “Zo blijft de sector een essentiële filter voor onze maatschappij én maken we een belangrijke stap richting klimaatneutraliteit.” 

Fossiel gas blijft koning in het Vlaamse gasnet

Wat ontbreekt in het nieuwe klimaatplan, is een verplicht aandeel groen gas in het bestaande gasnet, zoals Denuo eerder al voorstelde. 1% aardgas vervangen door biomethaan zou volgens de eigen analyse van de federatie slechts €5 per Vlaams gezin per jaar kosten, of een prijsstijging van 0,05% op de energiefactuur. Die meerkost is verwaarloosbaar in vergelijking met de impact van het ETS2-systeem, dat de aardgasfactuur naar verwachting met 30 tot 50% zal doen stijgen. 

“De Vlaamse overheid toont zich dapper door met een taxshift fossiel gas duurder te maken, maar gas vergroenen lukt voorlopig nog niet,” aldus Ecker. “Terwijl onze buurlanden volop inzetten op biomethaan, laat Vlaanderen hier een duidelijke kans liggen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten