De recyclingsector wordt nog te veel gezien als een mannenwereld. Niks is minder waar. Meer en meer vrouwen vinden een job en een plaats in de wereld van afvalinzameling en -verwerking. En we stellen ze graag uitgebreid aan u voor. In elke editie laten we een vrouw uit de sector aan het woord over haar job en wat die precies zo fijn maakt. Diana de Graaf, directeur stichting Circulaire Maakindustrie voelt ze zich als een vis in het water binnen circulariteit.
De Graaf is volledig overtuigd van de noodzaak om circulariteit een grotere rol te geven in de industrie, maar merkt dat een flinke groep bedrijven ermee worstelt. “Dat is een van de redenen waarom brancheorganisaties FME en Metaalunie mij gevraagd hebben om energie te steken in dit uitvoeringsprogramma. Inmiddels heeft ook Federatie NRK zich aangesloten.”
Met een universitaire studie industrieel ontwerpen kan ze goed uit de voeten met de uitdagingen waar bedrijven voor staan op het gebied van circulariteit. “Ook in de industrie, wat toch een beetje een mannenbolwerk is. Hoewel, als het over duurzaamheid gaat, zie je meer vrouwen. Daarbij zit ik al zolang in de sector, dat het me niet meer opvalt dat ik soms de enige vrouw ben.” Via de stichting probeert ze ondernemers zoveel mogelijk goede circulaire voorbeelden aan te reiken. “Die kunnen een beweging op gang brengen. Mooie voorbeelden zijn er, koplopers ook. Tegelijkertijd zijn er veel bedrijven die zich afvragen wat ze met circulariteit moeten en hoe ze daar een draai aan kunnen geven.”
Ondanks dat circulariteit vaak nog geen prioriteit is, ziet De Graaf de wereld veranderen. “Er liggen kansen. Een machine van een miljoen euro is na zes jaar misschien officieel afgeschreven, maar kan nog best twee, drie ton waard zijn. Dat aan de bank aantonen is niet eenvoudig. Lukt het, dan kun je met de rest meer doen. Daar zijn tools voor ontwikkeld die we delen. Daarnaast zou het fijn zijn als overheden de huidige, vaak starre, wetgeving passender maakt voor circulaire oplossingen.” Ook hoopt ze op meer ketensamenwerking. “Je hebt elkaar als bedrijven nodig. Als je aan de slag wilt met duurzaamheid kun je simpelweg niet binnen de poorten van je eigen bedrijf blijven.”