Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
De strijd aanbinden met administratief overgewicht
Op de website WetWatchers.be is een eerste selectie van 25 wetten en regels te vinden die bedrijven in Vlaanderen vandaag het meest hinderen.

De strijd aanbinden met administratief overgewicht

Niemand gaat graag op de weegschaal staan, meestal uit schrik dat de wijzer weer naar rechts opgeschoven is. Bij de regelgevende instanties lijkt dat geen mogelijkheid maar een zekerheid. Er komt alleen maar wetgeving bij. Met het nieuwe initiatief Wetwatchers.be voeren de Vlaamse Ondernemers, een samenwerkingsverband tussen 21 werkgevers- en sectororganisaties, de strijd op tegen die administratieve overlast. In eerste instantie hebben ze 25 overbodige wetten en regels in kaart gebracht. Aan de Vlaamse regering om er werk van te maken.

“Het verminderen van regeldruk geeft ondernemingen zuurstof. Toch zien we nog steeds het omgekeerde gebeuren: elk jaar komt er een recordaantal nieuwe regels bij. Die regeldrift remt de productiviteitsgroei af en tast de competitiviteit van ondernemingen aan. We hebben bedrijven gevraagd welke wetten en regels hen vandaag het meeste hinderen. Het is nu aan de Vlaamse regering om die eerste 25 voorstellen ook effectief af te schaffen of bij te sturen. Met Wetwatchers zullen we de hele legislatuur lang blijven opvolgen of de Vlaamse regering vooruitgang boekt in de strijd tegen regulitis”, zeggen de Vlaamse Ondernemers.

Lijst met 25 voorstellen

  • Op de website WetWatchers.be is een eerste selectie van 25 wetten en regels te vinden die bedrijven in Vlaanderen vandaag het meest hinderen. De lijst bevat wetten en regels uit verschillende Vlaamse bevoegdheidsdomeinen die van toepassing zijn op uiteenlopende ondernemingen uit tal van sectoren. De Vlaamse Ondernemers vragen de Vlaamse regering om deze 25 voorstellen effectief af te schaffen of bij te sturen. Een greep uit de geviseerde wetten:
  • Grondstofverklaringen: ze zorgen ervoor dat afval opnieuw kan worden gebruikt in productie. Door beperkingen in de Vlarema regel­geving, strenger dan de Europese kader­richtlijn, gelden ze alleen voor specifieke materialen, producenten en toe­passingen. Door deze beperking te schrappen, kan meer afval als grondstof dienen. Artikel 36 van het Materialen­decreet biedt daarvoor een correcte basis.
  • De voorbije jaren zagen we publieke middelen naar organisaties vloeien die als hoofddoelstelling hebben om deze middelen aan te wend(d)en voor juridische procedures tegen diezelfde overheid. In tijden van moei­zame en kostbare vergunningsprocedures kan het niet de bedoeling zijn om impliciet vanuit de overheid dit financieel te faciliteren.
  • Tegenstrijdige adviezen zijn nefast voor een vlotte vergunningverlening. Zo geeft het Departement Landbouw en Visserij nu ook advies over vergunningen buiten agrarisch gebied, wat niet logisch is. We vragen het aantal adviesinstanties te beperken en hun bevoegdheid duidelijk af te bakenen.
  • Meer recycling en hergebruik van bouw- en sloopafval vereisen niet per se een nog uitgebreidere bronsortering, maar kan ook via kwalitatieve uitsortering bij recyclingbedrijven. De vooropgestelde uitzonderingen zijn boven­dien in de praktijk te beperkt. Een aanpassing vraagt wel strikte handhaving op haalbare resultaatsvoorschriften per afvalstroom.
Met de campagne WetWatchers zullen de Vlaamse Ondernemers tijdens de hele legislatuur opvolgen of de Vlaamse regering vooruitgang boekt in de strijd tegen regulitis.

Handvest voor minder en eenvoudige regelgeving

Daarnaast reiken de Vlaamse Ondernemers via het Handvest voor minder en eenvoudige regelgeving vijf basisprincipes aan waaraan elke nieuwe regel moet voldoen.

  1. Competitiviteit en productiviteit als kompas: elke maatregel met impact op ondernemingen moet de competitiviteit en/of de productiviteit ondersteunen;
  2. Geen gold plating: Vlaanderen is niet strenger en gaat niet sneller dan wat Europa voorschrijft;
  3. Coherente regelgeving, adviezen en doelstellingen over beleidsniveaus heen: geen elkaar tegensprekende overheidsinstanties meer;
  4. Focus op het doel, niet op het middel: ga uit van technologieneutraliteit;
  5. Voer een impacttoets uit op grote Europese wetgevingsinitiatieven: zo kan Vlaanderen meer wegen en slimmer anticiperen op Europese wetgeving.

Actieplan Vlaamse regering

Met de campagne WetWatchers zullen de Vlaamse Ondernemers tijdens de hele legislatuur opvolgen of de Vlaamse regering vooruitgang boekt in de strijd tegen regulitis. De Vlaamse regering heeft tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Vlaamse Ondernemers alvast laten weten de bezorgdheden rond administratieve overlast te delen en aan de slag te zullen gaan met de voorstellen. De regering wil ook snel met een eigen actieplan komen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten