Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Samen werken aan een circulaire, batterijveilige toekomst
Eén oplossing voor de volledige sector is er dus niet. Het is absoluut nodig om elke activiteit, elke constructie en elk management op zich te bekijken.

Samen werken aan een circulaire, batterijveilige toekomst

De media-aandacht voor batterijbranden neemt toe, waardoor bedrijven in de circulaire of afvalverwerkende industrie in een negatief daglicht komen te staan. Vaak is dat onterecht, want net die bedrijven maken het mogelijk om een deel te recupereren van wat wij als consument dagelijkse vanzelfsprekendheid vinden.

Een batterij is een geconcentreerde opslag van elektrische energie. Op het einde van haar levensduur verwacht je dat de batterij ‘leeg’ is, maar niets is minder waar. Gemiddeld gezien blijft de batterij geladen met een nominaal voltage van 60 à 90% van wat aangegeven is op het label. Net dat is een veelvoorkomende oorzaak van een brand. Als de min- en de pluspool met elkaar in contact komen, en er zit nog voltage op de batterij, dan kan dat tot een vonk, en zelfs brand leiden.

Gemiddeld gezien blijft een batterij geladen met een nominaal voltage van 60-90% van wat aangegeven is op het label. Net dat is een veelvoorkomende oorzaak van een brand.

Verantwoord sorteren en ontwerpen

In onze snel veranderende maatschappij zijn de elektronische (kleine) toepassingen heel snel en in grote aantallen opgekomen. Denk maar aan de bakjes voor bankverrichtingen of de smartphones waar je bijna onmogelijk de batterij nog kunt uithalen. Die toestellen belanden nog veel te vaak in de huisvuilzak waardoor ze een risico vormen voor alle personen en bedrijven die ermee in aanraking komen. Een oproep dus aan ieder van ons om batterijen en/of toestellen die batterijen bevatten op de juiste plaats te deponeren. Maar misschien moeten we ook in de richting van de productontwerpers kijken?

Risicobepalende factoren voor verzekeraars

Verzekeraars kijken in eerste instantie naar de constructie, compartimentering en bescherming van de gebouwen (preventieve maatregelen). In dit specifieke geval kijken verzekeraars naar de hoeveelheid en de soort batterijen die binnenkomen. Nog belangrijker zijn de gehanteerde processen. In welke mate is er controle? Hoe worden de batterijen verwerkt en/of opgeslagen? In welke mate zijn het management en het hele bedrijf zich bewust van de risico’s en hoe proberen ze die te beperken? Eén oplossing voor de volledige sector is er dus niet. Het is absoluut nodig om elke activiteit, elke constructie en elk management op zich te bekijken.

Hebt u vragen of wenst u meer info? Neem dan contact op met Sara Adam, Corporate Consultant bij Group Casier, s.adam@casier.be.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten