Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Demo toont aan dat stof en rook te onderscheiden zijn
Raf Jansen: “Laat je goed adviseren rond brandveiligheidsoplossingen en stel de toekomst van je bedrijf veilig.”

Demo toont aan dat stof en rook te onderscheiden zijn

Hoe efficiënt werken branddetectiesystemen nu eigenlijk? Fire & Security bedrijf LUCO nam de proef op de som midden mei. Het organiseerde een demo op een nieuwe recyclingsite in Heist-op-den-Berg om te tonen dat het brandveiliger kan met nieuwe technologie dan met de systemen die vandaag gangbaar zijn.

Klassieke oplossingen werken of met videocamera’s of met thermografische camera’s. Beide kunnen sterke troeven in brandbeveiliging voorleggen, maar vertonen zeker ook nog kwetsbaarheden. Veel hangt af van hoe goed de algoritmes die onder de motorkap draaien geschreven zijn. Ze moeten enerzijds snel genoeg elk vermoeden van brand detecteren, zonder anderzijds te vervallen in valse alarmen. Tijdens de demo wilde LUCO aantonen dat veel oplossingen voor een vals gevoel van veiligheid zorgen. “Systemen die enkel op vlamdetectie werken, reageren volgens ons veel te laat. Nochtans kan je bij een tijdige detectie van een brandhaard de situatie gecontroleerd aanpakken om erger te vermijden. Elke seconde telt”, aldus LUCO zaakvoerder Raf Jansen.

LUCO organiseerde een demo bij een nieuwe recyclingsite in Heist-op-den-Berg om te tonen dat het brandveiliger kan.

AI-branddetector

Een goede oplossing moet voor LUCO dan ook rookdetectie omvatten. “Batterijen geven vaak veel rook af alvorens ze vuur vatten, waardoor we het incident vroegtijdig kunnen signaleren.” Evident is dat echter niet. De invloed van weersomstandigheden, verlichting, omgevingstemperatuur en het voorbij rijden van machines geeft de nodige uitdagingen met ongewenste alarmen als gevolg. LUCO zoekt daarom zijn heil in artificiële intelligentie die de input van slimme videocamera’s en warmte­beeld­camera’s combineert. “We analyseren automatisch de beelden of data en passen alarmdrempels dynamisch aan zodat het systeem zich steeds beter op de site afstemt. Dat doen we door er context aan toe te voegen, zodat de veiligheid verhoogt en het aantal ongewenste alarmen daalt. Met de demo willen we aantonen dat ons systeem rook in open lucht kan identificeren, zelfs wanneer het verschil met stof minimaal is.”

Snelle beveiliging

Mario Frederickx van JMC Containers uit Putte, het bedrijf achter deze nieuwe recyclingsite, is alvast overtuigd. “Afval is bijzonder brandbaar dus het is fijn om extra snelle beveiliging te hebben, zeker op warme dagen.” Ook verzekeraars zien de nieuwe technologie graag komen. “Vergeleken met vroeg is het brandgevaar in recyclingbedrijven enorm toegenomen. Als je brandtechnisch niet in orde bent, dreig je als recyclingbedrijf je vergunning kwijt te spelen. Dan is het game over. Laat je dus goed adviseren rond brandveiligheidsoplossingen en stel de toekomst van je bedrijf veilig”, geeft Jansen nog een laatste tip mee. 

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met LUCO.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoonnummer 011 60 30 60 E-mailadres info@luco.be Website luco.be/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten