Na ophef in 2023 over de aanwezigheid van plastic in recyclinggranulaten, zijn bedrijven in actie gekomen om hun producten te verbeteren. Op brancheniveau is overleg gezocht met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de partijen rond het College van Deskundigen Recyclinggranulaten (CvD).
Vanuit de sector is aangegeven dat er bereidheid was om de eisen rond plastic aan te scherpen. Binnen dit traject heeft het Ministerie van IenW laten weten dat een aanpassing van het Besluit bodemkwaliteit – met daarin een scherpere eis voor plastic in bouwstoffen – niet tot de mogelijkheden behoort, omdat er volgens hen geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. Ondanks deze reactie is binnen de sector doorgezet om binnen BRL 2506 wel tot de vereiste aanscherping te komen. In eerste instantie is dit voorstel ontwikkeld voor BRL 2506 deel 2 en pas als deze aanpassingen ook voor deel 1 zijn uitontwikkeld, zijn deze regels van kracht. De aanpassingen voor deel 2 zijn ter consultatie aan de markt gezonden en na de verwerking van de commentaren is het Wijzigingsblad voor BRL 2506-2 goedgekeurd door het CvD. Op dit moment wordt door het Ministerie IenW een notificatieprocedure doorlopen in Brussel. Daarna kan dit blad officieel worden gepubliceerd.
Inhoudelijk betekenen de aanpassingen een halvering van de eis voor overige bestanddelen in recyclinggranulaten:
Zoals blijkt gelden hiermee voor de totale groep aan overige bestanddelen een strenger eisenpakket. Omdat er weinig ervaring is met deze strengere eisen, is ervoor gekozen om eerst deze stap te maken en vervolgens te kijken of er in de toekomst nogmaals een stap kan worden gemaakt naar lagere gehalten.
Dit is nog niet vanzelfsprekend, omdat vanuit de huidige bouw- en sloopvoorraad merkbaar slechtere kwaliteit puin beschikbaar komt. Dit wordt veroorzaakt door de veranderende bouw, waarin ten opzichte van vroegere jaren veel meer van de genoemde stoffen zijn gebruikt. Denk aan ingefreesde leidingen voor verwarming en stroomdraden, isolatiematerialen, verlijmde materialen die veelal niet separaat te verwijderen zijn. Het nieuwe wijzigingsblad besteedt ook aandacht aan het zogenoemde partijkeuringsregime dat hiermee strenger wordt. Zoals hierboven genoemd, is momenteel een notificatieprocedure gaande en kan het ministerie nog geen zekerheid geven over de publicatiedatum voor dit wijzigingsblad. Aan bedrijven wordt geadviseerd om alvast rekening te houden met de nieuwe eisen, zodat tijdig het beoogde niveau wordt behaald.